Izvedena monodrama "Kraljev put"

U bijeljinskom Centru za kulturu "Semberija" sinoć je izvedena monodrama "Kraljev put", prva predstava u istoriji srpskog pozorišta koja se bavi životom posljednjeg jugoslovenskog i srpskog monarha kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Izvedena monodrama "Kraljev put"

Monodrama je urađena pod patronatom Kraljevskog doma Karađorđevića i princa Aleksandra Drugog Karađorđevića, a izvodi je glumac Vladimir Balašćak u režiji Lilijane Ivanović.

Komad je nastao na osnovu knjige "Moj život - autobiografija Njegovog veličanstva kralja Petra Drugog Karađorđevića", te prema zapisima istoričara, novinskim člancima i televizijskim emisijama posvećenim kralju.

Monodrama predstavlja dramsku interpretaciju autobiografije kralja Petra Drugog Karađorđevića, tužnog kralja, kako na početku monodrame kaže Balašćak.

Branislav Tomić, povjerenik udruženja "Kraljevina Srbija" za Bijeljinu, koje je organizator večerašnje premijere u Republici Srpskoj, rekao je Srni da je monodrama do sada odigrana u Beogradu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici.

Prema njegovim riječima, udruženje "Kraljevina Srbija" djeluje pod pokroviteljstvom prestolonasljednika od 2008. godine, sa ciljem promocije ustavne parlamentarne monarhije, njegovanja srpske tradicije i humanitarnog rada, a povjereništvo u Bijeljini za sada okuplja 40 članova koji rade na organizaciji i afirmaciji ovih vrijednosti.

Tomić je istakao da i Republika Srpska ima svoje mjesto u ustavnoj parlamentarnoj monarhiji koju zagovaraju, te da srpski narod mora biti pod jednom krunom.

"Kralj ne samo u Srbiji, nego svih Srba", zaključio je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 11:00

    13°C
  • 14:00

    16°C
  • 17:00

    18°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

137 cm

Promjena: -6cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI