Srpska priča

Predstavljanje knjige

NB Filip Višnjić
NB Filip Višnjić

  • Trg Kralja Petra I Karađorđevića 5
    Tel: 055/205-603
    Fax:055/208-117
    Email:sekretarnbfv@gmail.com
    http://www.bibliotekabijeljina.rs.ba/
Bijeljina, Srpska priča NB Filip Višnjić

Udruženje Kraljevina Srbija i Narodna biblioteka „Filip Višnjić" pozivaju vas na promociju knjige „Srpska priča", koja će se održati u četvrtak 14.10.2021. godine u 18,00 sati u velikoj sali Biblioteke.

„Srpska priča" sadrži sjećanja Aleksandra Miloševića na Drugi svjetski rat i njegovo učešće u njemu u svojstvu oficira Jugoslovenske vojske u otadžbini koji je bio jedan od najbližih saradnika Dragoljuba Mihailovića.

Osim memoara Aleksandra Miloševića knjigu čini i njegova biografija proizašla iz pera Nemanje Devića, priređivača ovog izdanja i istoričara sa Instituta za savremenu istorju iz Beograda. Sami memoari su podijeljeni na dvije cjeline. Prva nosi naslov „U vrtlogu interesa moćnih", a druga „U Bosni - na idejnom bespuću do golgote".

S obzirom da je tema povlačenja jedinica JVuO preko Bosne tek odnedavno počela detaljnije da se obrađuje u domaćoj istoriografiji, sigurni smo da će izazvati veliko interesovanje čitalačke publike. Iz citata koji slijedi se vidi da „Srpska priča" nema samo istoriografski karakter, već da ima i značajnu književnu vrijednost.

„Sigurnosti radi, prvo navirih kroz prozor. Mala petrolejska lampa je osvetljavala prostor. Tek što behu večerali. Otac je ležao na krevetu obučen i zamišljeno pušio. Majka i snaja Sofija raspremale su sofru. Sinovci, Dušan i Darko, sedeli su kraj šporeta i nešto ćućorili. Dede ni brata mi Dragoslava nije bilo. Zakucah na vrata, tek da dam znak da neko dolazi, pa ne čekajući otvorih i uđoh. Moja pojava izazvala je, sem kod majke, pre zaprepašćenje, no ma šta drugo. Prvo priđoh ocu da mu poljubim ruku, a on u jednom bezmalo nemogućem položaju, ni ležećem ni sedećem (...) to ne dozvoli. Solunac, ratnik svih ratova za oslobođenje i ujedinjenje, odmeri me dobro, a pogled je govorio više no njegove reči. -Sramota! Za tri dana upropastiste sve ono što smo mi sa toliko muka, stradanja i žrtvi stvorili. Tebi nije mesto ovde! Majka se umeša, te otac ostade na samo izrečenom, a imao sam utisak da i nije hteo ma šta još reći. U kući nasta tajac, izazvan sukobom svakakvih osećanja koje je izazvao moj dolazak. (...) Ja to prekidoh objašnjenjem da nikako ne mislim da kod kuće i ostanem, i zamolih da moj dolazak ostane tajna."

Priređivač knjige, iako mlad, iza sebe već ima malu bibliografiju na temu Drugog svjetskog rata, time dajući veliki doprinos u rasvjetljavanju istorijskih činjenica koje su bile u zapećku ideološki orjentisane istorije.

Gost na promociji će biti Borisav Čeliković, urednik ovog izdanja i jedan od urednika u beogradskom „Službenom glasniku". U kulturnim krugovima poznat je kao pokretač i urednik edicije „Koreni". Nakon promocije priređivač će potpisivati knjigu.

 

Najave događaja

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    10°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI