Iran tvrdi da je lansirao novi satelit u svemir

Iran je u orbitu Zemlje lansirao satelit, javila je jutros državna televizija u Teheranu.

Iran tvrdi da je lansirao novi satelit u svemir

Satelit domaće proizvodnje nazvan Rasad (nadziranje) uspešno je lansiran juče uz pomoć rakete tipa „safir".

„Naši veličanstveni naučnici uspešno su poslali u orbitu prvi iranski satelit za pravljenje fotografija", rečeno je u TV izveštaju.

Za sada nema nezavisne potvrde da je do lansiranja došlo, ili da je satelit dospeo u orbitu. Ukoliko je vest tačna, to je drugi satelit koji je Iran poslao u orbitu.

Prvi, koji je nazvan Omid, u svemiru je od 2009. godine. Prema televizijskom izveštaju, novi satelit će služiti za izradu mapa visoke rezolucije; težak je 15,3 kilograma i praviće pun krug oko Zemlje 15 puta dnevno, na visini od 260 kilometara. Iranski svemirski program, koji postoji desetak godina, uzbunio je Zapad jer ista, raketna tehnologija koja se koristi za slanje satelita u orbitu može da se koristi za prenos nuklearnih bojevih glava do njihovih ciljeva.

Izrael, SAD i druge zapadne zemlje optužuju Iran da razvija atomsko oružje, što Teheran stalno demantuje. Iran je prošle godine saopštio da je uspešno lansirao raketu koja je u svemir odnela miša, kornjaču i crve, a Teheran je sebi postavio za cilj da tokom sledećih deset godina u orbitu pošalje i čoveka - bez obzira na troškove i tehnološke izazove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA