Mladić traži da mu Srbija plaća odbranu

Porodica generala Ratka Mladića preko advokatskog tima uputiće pismeni zahtev Srbiji i Republici Srpskoj da snose troškove odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, izjavio je juče za “Blic” Miloš Šaljić, advokat najpoznatijeg haškog optuženika.

Mladić traži da mu Srbija plaća odbranu
- Pitanje finansiranja Mladićeve odbrane, a verovatno i troškove porodice zbog odlaska u posetu optuženom, postavićemo Vladi u Beogradu, pa neka odluči da li treba ili ne da pomaže svojim građanima - kaže Šaljić. Na primedbu kako haški optuženik može da očekuje da država finansira njegovu odbranu kada se nije dobrovoljno predao, Šaljić odgovara:

- Ni Gotovina se nije predao, pa je za odbranu od Hrvatske dobio 32 miliona evra. Šaljić dodaje da Darko Mladić danas putuje u Holandiju i da će ocu u pritvorskoj jedinici zatvora u Sheveningenu predati spisak potencijalnih branilaca. - Mladić bi trebalo da kaže koga sa spiska advokata želi da angažuje.

Tim će biti podeljen u tri ekipe. Jednu će činiti tri-četiri branioca koji će biti sa Mladićem u Hagu, o ostale dve ekipe biće u Beogradu i Republici Srpskoj, gde će uzimati izjave svedoka i pripremati ostale potrebne dokaze. U timu će biti advokati iz Srbije i RS koji se pretežno bave krivicom, koji su kao branioci učestvovali u haškim suđenjima i koji poznaju propise i suštinu haških procesa. Među njima će se naći i bar jedan advokat iz inostranstva. Ja ću biti u beogradskom timu i koordiniraću radom advokata u Srbiji i Republici Srpskoj - iznosi Šaljić.

Prema rečima portparolke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Nerme Jelačić, pravila haškog suda nalažu da spisak imena svojih advokata Mladić dostavi sekretarijatu Tribunala u roku od 30 dana od dana njegovog prvog pojavljivanja na sudu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

28°

Umjereno oblačno
 • 23:00

  Kiša
  28°C
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  26°C
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  23°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

36 cm

Promjena: 7cm

Sava Jamena

213 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 14. Jul 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI