Dodik u odbrani "Nezavisnih novina"

Milorad Dodik zatražio obustavu istrage protiv "Nezavisnih novina" koje su objavile spisak telefona koje je prisluškivala Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH.

Dodik u odbrani "Nezavisnih novina"

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu protiv banjalučkih novina nakon što su obavili 5.000 telefonskih brojeva koje je, kako su naveli, nelegalno prisluškivala OBA. Predsednik Republike Srpske je istakao da je pokretanje ove istrage pretnja razvoju demokratije i gušenje slobode medija i da predstavlja ništa drugo nego "direktno zastrašivanje medija".

"Tužilaštvo BiH treba da obustavi istragu protiv urednika Nezavisnih novina i da utvrdi ko je odobrio nelegalno prisluškivanje građana, gde su završavali ti izveštaji, te da pokrene zakonom predviđene mere kako bi se u budućnosti sprečile takve zloupotrebe", navedeno je u Dodikovoj pisanoj izjavi.

Predsednik RS je ocenio da se samo "u ovoj i ovakvoj državi moglo dogoditi da se obrnu teze i da ne odgovaraju oni koji su bez naloga sudova prisluškivali pet hiljada telefonskih brojeva, već da istragu pokreću protiv medija koji je razotkrio tu aferu".

OBA je saopštila da je prisluškivanje preduzeto u okviru zakonskih ovlašćenja te agencije i na osnovu zakonito pribavljenih naloga Suda BiH. Ova agencija optužila je Nezavisne novine da su "izvršile medijski udar na bezbednost ustavnog poretka, objavljujući podatke o prisluškivanju osoba među kojima je veliki broj onih koji su u direktnoj vezi sa švercom oružja".

"Kao predsednik RS inisistiraću da kontrolni organi ispitaju rad OBA i ostalih policijskih agencija koje su se, prema navodima medija, bavile nezakonitim prisluškivanjem građana", poručio je Dodik. Iz rukovodstva "Nezavisnih novina" su najavili tužbu za klevetu protiv direktora OBA Almira Džuve zbog tvrdnji da ovaj list protiv te agencije vodi "protivustavnu i antidržavnu kampanju kako bi se zaustavile njene istrage i operativne delatnosti".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA