Radmanoviću uručen orden za pomirenje naroda

Nebojši Radmanoviću uručen Orden Evropskog pokreta BiH za pomirenje naroda i promociju regionalnog partnerstva u procesu evropskih integracija.

Radmanoviću uručen orden za pomirenje naroda

Nebojši Radmanoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, je u Banjaluci uručen orden za pomirenje naroda i promociju regionalnog partnerstva u procesu evropskih integracija, najveće priznanje koje dodjeljuje Evropski pokret u BiH.

Kako je obrazložio Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta (EP) u BiH, ovo priznanje će ove godine biti dodijeljeno svim predsjednicima zemalja regiona jer su doprinijeli pomirenju i regionalnoj saradnji. Uručivši mu orden, on je zahvalio Radmanoviću što je više puta bio visoki pokrovitelj aktivnosti EP-a, uključujući proslavu Dana Evrope u dva navrata i podršku za pokretanje evropskog lobija.

"Radmanović oslikava modernog evropskog političara koji svojim mirnim i tolerantnim stavom uliva mirnoću u uzburkanim političkim vodama BiH i pokrenuo je niz inicijativa vezanih za ubrzanje procesa evropskih integracija. Jedan od rijetkih političara koji kada misli evropski i djeluje evropski. Dao je snažan doprinos procesu pomirenja", rekao je Praštalo.

Radmanović je rekao da mu je drago što je dobio priznanje ove organizacije, i podvukao da su dva najvažnija procesa u BiH saradnja i pomirenje sa susjedima s jedne strane, i evropske integracije sa druge. "Nažalost, nije sigurno da BiH može postati kandidat ove godine. Tačno je da imamo probleme unutar BiH i da ih sporo prevazilazimo, ali drugi dio problema je da nema odluke u Evropskoj komisiji", rekao je on i izrazio nadu da će EP pomoći da se ta situacija tokom godine promijeni.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Radmanović je rekao da nije optimista nakon imenovanja Slave Kukića od strane SDP-a za mandatara za Savjet ministara BiH. Dodao je da SNSD nije dobio zvaničnu informaciju da Kukić kao mandatar danas dolazi na konsultacije u Banjaluku. "Čini mi se da je vrijedilo potrošiti još vremena za dogovore nego ući u ovu proceduru koja ne koristi nikome. Prije narednog kandidata trebali bismo potrošiti malo vremena za dogovor političkih lidera", rekao je Radmanović.

Odgovarajući na primjedbe PDP-a da je SNSD kriv što nema vlasti u BiH, Radmanović je rekao da je glavni krivac u SDP-u, a da je SNSD kao i prilikom prošlih izbora činio sve da do formiranja vlasti dođe što prije. "Prije četiri godine smo pred novu godinu imali ime Nikole Špirića kao predsjedavajućeg. Tada su bile sve ove partije osim SDP i bila je SBiH koju smo uvijek optuživali za sve i svašta. Mi smo s tom ekipom napravili vlast do 15. februara. Razlika u odnosu na to vrijeme je samo SDP", rekao je Radmanović.

Zamoljen od novinara da prokomentariše pisanje "Dnevnog lista" da se u Savjetu za sprovođenje mira sprema plan za prisiljavanje Milorada Dodika, predsjednika RS, da se povuče s pozicije, Radmanović je rekao da ne komentariše stavove "nekoga ko nije legalan bez obzira koliko on bio moćan". "Svima koji misle da mogu da tajno odlučuju o smjenama onih koje su građani izabrali moram reći da je to antidemokratski princip. Gradimo 15 godina strpljivo i uspješno demokratski sistem i teško je prihvatiti da neko sa strane misli da može nekoga smijeniti. To je neprihvatljivo", rekao je Radmanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA