Selefije u BiH vrbuju za rat u Siriji

  • BiH
  • 18. May 2013.

Selefijski pokret u BiH broji više od 100.000 članova, a sve više njih, ali i onih iz zapadne Evrope koji su porijeklom sa ovih prostora, odlazi na sirijska ratišta, gdje se susreću sa ekstremističkim i terorističkim organizacijama i dodatno radikalizuju, te traže sljedbenike u BiH.

Selefije u BiH vrbuju za rat u Siriji

Na ovakvo stanje upozoreno je u izvještaju o stanju bezbjednosti u BiH za prošlu godinu koji je izradilo Ministarstvo bezbjednosti BiH.

U njemu je posebno istaknuto da sve veći problem predstavljaju i pojedinci koji djeluju nezavisno od selefijskih autoriteta i ispoljavaju svoje radikalne stavove, takozvani "vukovi samotnjaci".

- Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH ne raspolaže podacima koji bi ukazivali da radikalno nastrojeni selefisti iz BiH zagovaraju ili pripremaju konkretne akte nasilja ili druge vrste ugrožavajućih djelatnosti na ovom prostoru ili u zapadnoevropskim zemljama - navedeno je.

Njihov suštinski cilj je, kako se ističe, propagandno širenje pokreta i uticaja, prvenstveno kroz nastojanja da omasove pokret te formiraju što više selefijskih džemata.

- Sljedbenici selefizma postepeno počinju da predstavljaju snažnu i na određen način organizovanu grupaciju, koja ima svoje sljedbenike na cijelom prostoru BiH, ali i u zemljama regiona te u znatnom broju zemalja EU - upozoreno je.

Zabilježeni su i njihovi odlasci i boravak na kriznim područjima u svijetu gdje su ugroženi islam i muslimani.

- Iako su tamo dodatno radikalizovani, njihov povratak u BiH nije do sada proizvodio bezbjednosne posljedice. Međutim, u posljednje vrijeme sve više selefija sa prostora BiH, ali i iz zapadne Evrope, odlazi na ratište u Siriju. Poslije nekog boravka u zoni sukoba u Siriji vraćaju se u BiH, gdje pokušavaju da pridobiju nove osobe za slanje u krizno područje - navodi se u informaciji, gdje se ne isključuje mogućnost da ove osobe tokom boravka u Siriji dolaze u kontakt sa ekstremističkim i terorističkim organizacijama.

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević ocijenio je da u BiH ima sve više bezbjedno rizičnih lica iz selefijskog pokreta. On je naglasio da je na sceni pokret bez kontrole koji broji više od 5.000 rizičnih lica i slab institucionalni odgovor.

- Vehabijski, odnosno selefijski pokret koji je rasut, dostigao je oko šest odsto muslimanske populacije u BiH. Radi se o oko 120.000 članova i 5.000 lica koji predstavljaju opasnost po bezbjednost - rekao je Galijašević i dodao da je izgrađeno "društvo za sebe" iz koga se izdvajaju pojedinci i "slobodni strijelci".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA