Bolest na usta ulazi

Mučnina, česte i retke stolice, bolovi u želucu i malaksalost tipični su simptomi crevne infekcije.

Bolest na usta ulazi

Mučnina, česte i retke stolice, bolovi u želucu i malaksalost tipični su simptomi crevne infekcije. Ove zarazne bolesti, najčešće se javljaju u letnjim mesecima, kada se zbog visokih temperatura namirnice lakše kvare, a bakterije brže razmnožavaju. Nisu retke ni virusne crevne infekcije, zbog čega dolazi i do manjih porodičnih epidemija.

- Najčešće se ove infekcije javljaju u blažem obliku, pa se leče samo simptomatski, probioticima i dijetom, objašnjava dr Bosiljka Erceg, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. - Do poboljšanja dolazi za dva do tri dana.

Ako su tegobe izraženije - deset i više retkih stolica dnevno, učestalo povraćanje i visoka temperatura, obavezno se treba javiti lekaru. Jer, ovakvo stanje može da dovede do veoma rizičnog stanja - dehidratacije.

Namirnice koje se najlakše kvare na vrućini su meso, jaja, mleko, riba i druga morska hrana, ali i voće i povrće. Doktorka Erceg upozorava da se voće i povrće pere pod jakim mlazom vode. - Stomačne infekcije mogu da se jave i zbog prljavih ruku, naročito kod dece, pa se ove tegobe vrlo često nazivaju i bolesti prljavih ruku - objašnjava dr Erceg.

Jedna vrsta stomačnih infekcija može da se javi već posle dva sata, ali kod nekih infekcija prvi simptomi, vidljivi su posle 24 do 48 sati.

Osnovna terapija je nadoknada tečnosti i minerala, a lekove i antibiotike treba uzeti samo ako se stanje pogorša.

- Obavezno je piti što više čajeva od šipka, nane, kamilice ili lipe. Ako povraćanje ne prestaje potrebno je konsultovati lekara da bi propisao lek ili antibiotik. U slučaju učestalih stolica može se uzeti i antidiuretik, a ako temperatura prelazi 38,5 stepeni Celzijusa, potrebno je uzeti nešto za skidanje temperature - kaže dr Erceg.

Sastavni deo terapije je i stroga dijeta. Iz ishrane treba isključiti prženu hranu, grickalice, hranu iz pekare (posebno lisnata testa), gazirane sokove. Jesti kuvani krompir, šargarepu i pirinač, tostiran beli hleb ili dvopek, postan keks, posne supice „iz kesice", piti čajeve. Jesti i piti češće i pomalo, da se ne bi opteretio sistem za varenje, i tako doveo do jačeg povraćanja i većeg gubitka tečnosti.

SAVETI

* Redovno prati ruke i pribor kojim se priprema hrana

* Namirnice životinjskog porekla kuvati na temperaturi višoj od 70 stepeni * Pripremljenu hranu treba jesti što pre i ne čuvati je duže od četiri sata

* Termički obrađenu hranu čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od deset stepeni i to u plitkim pokrivenim posudama

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA