Pronađeno naoružanje iranskog i švedskog porijekla

 • BiH
 • 10. Jul 2013.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju Oružanih snaga BiH, pronašli su u selu Kolaševići, opština Tešanj, 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač, 589 barutnih punjenja za projektile i 60 projektila od 84 milimetra za bestrzajni top, rekla je policijski službenik SIPA-e Kristina Jozić.

Pronađeno naoružanje iranskog i švedskog porijekla

Jozićeva je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu navela da su ručni raketni bacači i barutna punjenja za projektile iranskog porijekla (Nader), a projektili za bestrzajni top švedskog porijekla (Karl Gustav).

Ona je naglasila da je, prema raspoloživim obavještajnim podacima, oružje, koje je pronađeno u akciji kodnog naziva "Tešanj", na pomenuti lokalitet planski i organizovano skriveno 2002. godine, po naređenju lica koja su obavljala određene funkcije u okviru lokalne vlasti.

Riječ je o oružju koje je sakriveno i nakon rata nije predato u akciji prikupljanja municije i naoružanja "Žetva" koju su provodile međunarodne snage u BiH.

Na pitanje da li su aktivnostima SIPA-e obuhvaćeni poslanici SDA u parlamentu BiH Šemsudin Mehmedocvić i Šefik Džaferović, Jozićeva je odgovorila da trenutno ne može govoriti o imenima.

Prema njenim riječima, lica koja su predmet interesovanja u akciji "Tešanj" dovode se i u vezu sa paralelnom akcijom SIPA-e koja se odnosi na ratne zločine.

Jozićeva je podsjetila da je akcija počela 8. jula i da još traje, te da su juče su na licu mjesta zbog bezbjednosti uništena tri raketna ručna bacača.

Ona je dodala da SIPA raspolaže operativnim saznanjima koja ukazuju da je veća količina pješadijskog naoružanja, prikljupljena na više punktova u Zeničko-dobojskom kantonu, ilegalno prebačena na Kosovo.

Jozićeva je rekla da SIPA, po naredbi Suda i Tužilaštva BiH, nastavlja aktivnosti u predmetu "Tešanj", s ciljem otkrivanja odgovornih za skrivanje naoružanja i dokumentovanju ovih nezakonitih radnji.

Ona je zahvalila pripadnicima Oružanih snaga BiH na saradnji, a na pomoći pripadnicima američkog FBI, NATO i lokalne policije.

Nastavljeno iskopavanje naoružanja u Tešnju Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i danas na terenu vrše aktivnosti vezane za iskopavanje i sigurno skladištenje velike količine naoružanja pronađenog na lokalitetu sela Kolaševići kod Tešnja.

Postupajući po naređenju Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e, uz asistenciju pripadnika Oružanih snaga BiH, juče su započeli pretrese na lokalitetu sela Kolaševići i pronašli veliku količinu oružja i eksplozivnih sredstava protivoklopne namjene.

Povodom ovog slučaja, u prostorijama Sipe u Istočnom Sarajevu u 16.15 časova biće održana konferencija za medije, najavljeno je iz SIPA-e.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

Oblačno
 • 23:00

  Kiša
  19°C
 • 02:00

  Oblačno
  19°C
 • 05:00

  Kiša
  19°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

144 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

361 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 22. Jun 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI