Srebrenica 18 godina poslije: Istina, pravda, pomirenje

Komemoracijom u Memorijalnom centru u Potočarima i sahranom posmrtnih ostataka još 409 identifikovanih žrtava obilježeno je 18 godina od masovnih ubistava bošnjačkog stanovništva u Srebrenici - događaja koji se, zajednička je ocjena, nikada ne smije zaboraviti.

Srebrenica 18 godina poslije: Istina, pravda, pomirenje

Istina o Srebrenici mora se utvrditi i nikada se ne smije zaboraviti, pravda se mora zadovoljiti, a pomirenje i stabilnost u regionu učvrstiti, složni su zvaničnici Evropske unije u poruci povodom godišnjice zločina koji su, prema optužnici Haškog tribunala, počinili pripadnici Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine.

Nakon današnje sahrane, uz prethodno pokopanih 5.657 žrtava, Memorijalni centar u Potočarima biće "vječna kuća" za ukupno 6.066 identifikovanih srebreničkih žrtava zločina koji je, iz ugla predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, ostavio "trajni ožiljak u evropskoj istoriji".

"Samo sjećanje, pravda i pomirenje pomoći će da on zaraste", napisao je Šulc na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter, dok evroparlamentarac Jelko Kacin poručuje da taj događaj mora biti ugrađen u kolektivnoj svesti, kako se ništa slično nikad ne bi ponovilo.

Naglašava, međutim, da ne treba trovati mlade ljude raspravama o prošlosti, već uspostaviti pomirenje i stabilnost radi svjetlije budućnosti regiona.

Narodna skupština Srbije je među onima koji su uzrazili duboki pijetet prema nevinim žrtvama bošnjačke nacionalnosti i saosjećanje njihovim porodicama povodom godišnjice njihovog stradanja u Srebrenici.

U saopštenju skupštinskog kolegijuma se ističe da "Narodna skupština, takođe, na istovjetan način izražava svoje žaljenje i saučešće porodicama nevinih civilnih žrtava srpske nacionalnosti u sukobima u Bosni i Hercegovini".

Naglašava se i da će "Srbija i njen parlament uvijek biti opredijeljeni da čuvaju sjećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka".

Odgovor na pitanje da li je drzavni vrh Srbije dobio poziv da prisustvuje obelezavanju u Poročarima dao je prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić. "Nisam dobio poziv, ne znam za druge".

Obilježavanju godišnjice, pored brojnih građana, pristvovali su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komsić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik međunarodne zajendice u BiH Valentin Incko, američki ambasador u BiH Patrik Mun, brojni bosansko-hercegovački zvaničnici, gosti iz inostranstva....

Među njima su bili pomoćnica američkog državnog sekretara En Ričard i visoki povjerenik za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Mužnieks, koji je naglasio da njegovo prisustvo događaju znači solidarnost SE sa žrtvama i prenio spremnost te institucije da pomogne zemljama u regionu u pogledu stanja i vladavine prava u njihovim sredinama.

I visoka predstavnica EU Ketrin Ešton oglasila se saopstenjem i odala poštu srebreničkim žrtvama, poručivši da nema tih riječi koje mogu ublažiti bol njihovih porodica, ali da međunarodna zajednica može da pokaže poštovanje prema njihovom gubitku, ne dozvoli poricanje genocida i na konkretan način podrži pravdu.

Prema njenim riječima, procesuiranje za ratne zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine nastaviće se kako bi se obezbijedilo da se utvrdi istina, garantuje pravda i učvrsti pomirenje, posebno na regionalnom nivou. Komšić i Izetbegović su položili zajednički vijenac na Memorijalni kamen i odali počast žrtvama, a vijence i cvijeće položili su i brojni drugi zvaničnici i delegacije čiji su predstavnici jasni da žrtve ne smiju biti zaboravljene, a istina o Srebrenici utvrđena.

Kako se navodi u presudama Haškog tribunala, u Srebrenici su jedinice Vojske Republike Srpske, predvođene Ratkom Mladićem, ubile oko 8.000 Bošnjaka. U Federaciji BiH danas je Dan žalosti u znak sjećanja na taj zločin i kao izraz poštovanja prema ubijenim Bošnjacima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA