Učinak komisija: Plaćeni i za nerad i izostanke

  • BiH
  • 12. Jul 2013.

Na stotine članova 58 raznih državnih komisija i tijela na godišnjem nivou "pojede" oko dva miliona maraka iz budžeta, iako mnoge od njih nisu ostvarile očekivane rezultate rada, dok su pojedinci bili plaćani, a da nisu ni prisustvovali sjednicama.

Učinak komisija: Plaćeni i za nerad i izostanke

Ovakav zaključak, naime, proizilazi iz posljednjeg izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o učinku rada državnih komisija i tijela, nakon kojeg postaju relevatniji i raniji medijski izvještaji o tome da pojedinci mjesečno zarade i astronomskih 7.000 KM od naknada u komisijama i redovnih plaća. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Milenko Šego, direktor Ureda za reviziju institucija BiH, ističe da je sveprisutna tendencija to što se naknade u komisijama određuju unaprijed te se ne dovode u vezu s rezultatima rada?!

"To je apsurd, ovo omogućava pojedincima da redovno primaju naknade, bez obzira na rezultate rada. Također, ne postoje ograničenja u koliko komisija pojedinac može da radi", ističe Šego.

Glavni državni revizor primjećuje i da naknade budu isplaćivane i za neprisustvovanje sjednicama. Drugim riječima, bilo koji član komisije, bio on državni službenik, ministar, parlamentarac, ili direktor neke agencije, može biti siguran u svoju mjesečnu naknadu, od kojih su neke i do nekoliko hiljada maraka, čak i ako ne prisustvuje sjednicama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"U slučaju da bude ukinuto plaćanje izostanaka sa sjednica komisija, bile bi moguće uštede do 300.000 KM", zaključuje Šego.

Koliko je "izazovno" članstvo u državnim komisijama i raznim tijelima proizilazi i iz činjenice da se sve ove komisije, kako navode revizori, sastaju i u toku radnog vremena, što je praksa moguća vjerovatno samo u institucijama BiH.

"Način isplate i visina naknade određuje se za svaku komisiju pojedinačnom odlukom Vijeća ministara i to na prijedlog osnivača. Nekim komisijama naknade budu isplaćivane jednokratno, nekim mjesečno ili po razmatranom predmetu, dok se nekim isplaćuje nakon usvajanja izvještaja o radu", navodi Ured za reviziju u svom izvještaju.

I dok se mjesečne naknade kreću od oko 300 KM (koliko iznose one najmanje) pa do nekoliko hiljada KM, u oči bode podatak da članovi komisija koje razmatraju određene predmete dobijaju oko 50 KM po jednom predmetu, što je duplo više od najveće nadnice radnika u BiH u koju je uračunato osam sati teškog fizičkog rada.

"Visina naknade se određuje za članove komisije, a ne za zadatke koje komisija treba da realizuje", zaključuju revizori. Upozoravaju i na čudnu praksu određivanja sastava komisija, koje u mnogim slučajevima predlaže sam rukovodilac institucije.

"Utvrđeno je da postoje slučajevi da rukovodioci sami sebe predlažu u komisije, a da im Vijeće ministara to potvrđuje. Nije utvrđeno da postoje kriteriji za određivanje broja članova komisija, tako da postoje situacije da neke komisije imaju tri, a neke više od 20 članova", primjećuju u Uredu za reviziju.

U svom opsežnom izvještaju Ured za reviziju je za Vijeće ministara BiH sačinio i čitav niz preporuka za poboljšanje funkcionalnosti i efikasnosti rada basnoslovno plaćenih komisija.

Međutim, s obzirom na višegodišnju praksu i komotnu poziciju koju dozvoljava "rad" u komisijama, teško je očekivati da će se u predstojećem periodu promijeniti bilo šta u odnosu kojim jednu prosječnu naknadu u komisiji možemo mjeriti prosjećnom platom u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA