Obilježena 21 godina od stradanja srebreničkih Srba

Služenjem parastosa kod spomen-kosturnica stradalima u dva posljednja rata na Zalazju kod Srebrenice, prisluživanjem svijeća za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, danas je obilježena 21 godina od velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini.

Obilježena 21 godina od stradanja srebreničkih Srba

Prethodno su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, članovi porodica poginulih, saborci i boračka i opštinska delegacija položili cvijeće na Vojničkom groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj stradalih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22-oje Srba, a veliki broj ih je ranjen. Od 22 zarobljenih niko nije preživio.

Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih desetoro slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.

Nakon više od godinu dana ovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni su lani na Petrovdan, a za još 12 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Članovi porodica i predstavnici boračkih organizacija i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su danas izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, te Tužilaštva i Suda BiH.

Oni su ukazali na to da još nije niko procesuiran za brojne masakre i zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad Srbima u posljednjem ratu, ubivši oko 1.500 srpskih civila i vojnika, od kojih su više od polovine masakrirali.

I ove godine na Zalazju je ponovljeno da Boračka organizacija, porodice i saborci neće odustati od pravde i dokazivanja istine o srpskom stradanju u ovom kraju.

Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović rekao je da pravda mora biti dostižna, jer bez pravde i istine o karakteru rata nema i ne može biti pomirenja i suživota na ovim prostorima.

On je poručio pravosudnim organima u BiH, u ime demobilisanih srpskih boraca, da počnu procesuirati zločine koji su počinjeni nad Srbima ukoliko misle da opravdaju postojanje tih sudova i spriječe njihovo ukidanje i gubljenje radnih mjesta.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle, nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora u srebreničkoj opštini, započeto u aprilu. Za taj, kao i za sve druge zločine počinjene nad Srbima u ovom kraju, još niko nije odgovarao.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 17. memorijalni i kulturno-sportski program "Petrovdanski dani" koji su, povodom 21 godine od stradanja srebreničkih Srba, organizovali Boračka organizacija i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Crkvena opština Srebrenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA