Isplata podsticaja od 15 feninga po kilogramu

Agrarni fond u Bijeljini počeo je danas isplatu podsticaja za duvan iz 2012. godine od 15 feninga po kilogramu predatog duvana, rekao je danas načelnik gradskog Odjeljenja za poljopriredu Predrag Jović.

Isplata podsticaja od 15 feninga po kilogramu

Pravo na podsticaj imaju 54 proizvođača iz regije koji su lani predali 247 tona duvana. Jović kaže da je rod duvana ove godine, zbog suše, umanjen za 30 odsto.

Proizvodnju i otkup duvana u Semberiji tradicionalno organizuje bijeljinsko preduzeće "Duvan", koje ima obezbijeđen plasman na tržište Crne Gore, Grčke i Bugarske. Direktor preduzeća Svetozar Mihajlović kaže da je očekivani otkup duvana od 52 kooperanta ove godine svega 120 tona.

"Problem je nastao zbog masovne pojave nakupaca, pa se proizvođači duvana oglušuju o ugovor, izbjegavaju svoje obaveze i ostaju dužni preduzeću, koje neće uspjeti da ispoštuje obaveze prema inostranim kupcima", rekao je Mihajlović Srni.

Prema njegovim riječima, nakupci su uglavnom iz zapadne Hercegovine i plaćaju kilogram duvana od šest do osam maraka. Otkupna cijena duvana je 3,20 KM, a uz podsticaj Vlade Republike Srpske i lokalne zajednice proizvođač po kilogramu predatog duvana dobija oko četiri marke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    8°C
  • 11:00

    8°C
  • 14:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

187 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

353 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 21. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI