Učešće notara u obradi odluka nepotrebno

Vrtloglave mjesečne zarade koje ubiru notari u BiH izazvali su bujicu negodavanja u ovdašnjoj javnosti. Kritikama na račun notara i zakonske regulative koja uređuju rad ove profesije nedavno su se pridružilo i Vijeće stranih investitora u našoj zemlji, koje smatra da je učešće notara u obradi odluka privrednih subjekata nepotrebno i svodi se na kopiranje odluka subjekta upisa.

Učešće notara u obradi odluka nepotrebno

Strani ulagači posebno su problematizirali ulogu notara u procesu registracije preduzeća. Svaka odluka nadležnog organa privrednog društva mora biti obrađena od strane notara što ovaj proces čini duži i skupljim. Podsjećamo, notari u BiH mjesečno zarađuju 11.578 KM, a imaju godišnje bonuse od 96.779 KM i prosječnu 13. platu koja iznosi 4.933 KM. U preporukama za stvaranje bolje poslovne klime u BiH, strani ulagači navode da se što prije treba izmjeniti Zakon o notarima i propise o registraciji na način da se učešće notara u potpunosti reducira u obradi osnivačkih akta privrednih društava i utvrđivanja njihovih statuta, kao i svih izmjena.

"Postavlja se pitanje čemu toliki formalizam i u čemu se sastoji intervencija notara koji obrađuje npr. odluku o osnivanju nove poslovnice (što je propisano zakonom) ili imenovanju ili razrješenju rukovodioca poslovnice u društvu koje ima 50 ili 100 takvih poslovnica (ovo nije propisano, ali se u praksi traži). Zašto bi odluka obrađena od notara imala jaču pravnu snagu ili bila na bilo koji način vjerodostojnija od odluke uprave društva koja imenuje rukovodioca u svojoj poslovnici?", naglašavaju u VSI.

Strani investitori također se pitaju u čemu se se sastoji značaj učešća notara npr. kod obrade odluke o povećanju kapitala u kojoj dioničko društvo obavezno dostavlja registarskom sudu potvrdu od depozitne banke da je kapital već uplaćen. Prema prerukama navedenim u Bijeloj knjizi za 2010/11., resorno Ministarstvo pravde FBiH i nadležni sudovi trebali bi ograničiti ulogu notara u procesu registracije, osim kod ovjere potpisa lica ovlaštenih za zastupanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA