Ivo Sanader u Remetincu!

Hrvatska policija sprovela je večeras u zatvor u Remetincu bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, osumnjičenog za više korupcijskih afera.

Ivo Sanader u Remetincu!

Pod strogim mjerama sigurnosti Ivo Sanader danas je u 18 sati napustio austrijski pritvor u Salzburgu i cestovnim je putem krenuo prema Hrvatskoj. Dobro praćena kolona ušla je u Sloveniju i oko 20 sati prošla kroz poznati tunel Karavanke. Hrvatska policija preuzela je bivšeg premijera oko 21:35 sati na graničnom prelazu.

Deset minuta prije 22 sata Ivo Sanader doveden je pred zatvor u Remetincu, a kako javlja dnevnik. hr njegov dolazak na nekoliko trenutaka je prekinuo vlak. Rampa se spustila taman kada je sigurnosna kolona trebala preći prugu. Na graničnom prelazu Bregana, ističe dnevnik.hr, bile su dvije kolone sigurnosnih vozila, od kojih je jedna bila lažna. Upravo je ta lažna kolona prošla pokraj novinarskih ekipa, a takve se kolone i inače koriste u ovakvim slučajevima iz sigurnosnih razloga.

Prava kolona u kojoj je bio bivši premijer prošla je kroz teretni terminal i nastavila prema Remetincu. Sanader se nalazio u srebrnom vozilu. Osiguranje na graničnom prelazu Bregana bilo je na visokom nivou, ali i diskretno zbog medija i ostalih putnika. Sanader je prevezen u koloni sa zatamnjenim staklima, a na Bregani su bila i vozila varalice za eventualne promjene rute iz sigurnosnih razloga. Iako je možda čudno zvučao plan Sanaderovog izručenja kopnenim putem taj način je bio logičan iz sigurnosnih razloga zbog većih mogućnosti promjene rute.

Osim sigurnosnih razloga promjena rute je prikladna i zbog velike pažnje medija, a uz sve to ta metoda nosi manje troškova. Bivši premijer ipak neće biti smješten na ženskom odjelu, doznaje Večernji list. U zapisniku stoji kako je smješten u jednokrevetnu ćeliju od desetak kvadrata u kojoj su krevet, stolac, metalni ormarić i TV s ekranom koji nije veći od 55 cm.

Sanader ima pravo odmah obavijestiti porodicuda je stigao. Utvrdiće mu identitet i pregledati njega i njegove stvari. Njegov smještaj u jednokrevetnoj ćeliji određen je iz sigurnosnih razloga. Biće sam kao što je bio i Damir Polančec, a i na istom odjelu. Iako je određeno da bivši visokopozicionirani državni funkcioneri budu sami dijelom i zbog toga kako bi se izbjeglo da neko od drugih zatvorenika fizički ili verbalno nasrne na njih, teško će se spriječiti dovikivanje dok bivši premijer bude šetao u zatvorskom krugu.

Bivšeg premijera u Remetincu će pregledati ljekar, a za bazu podataka uzeće se i uzorak DNK. 22.26 - Kako javlja HRT, advokati Ive Sanadera nisu se pojavili u Remetincu, a na mobitele se ne javljaju. Ljudi su se razišli kao i vozila koja su dopratila bivšeg premijera do zatvora. Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader tačno u 21.34 ušao je u Hrvatsku, nakon što je danas kasno popodne krenuo iz zatvora u Salzburgu.

Oko 21.50 Ivo Sanader stigao je u zatvor Remetinec. Kolona vozila stala je pred ulazom u zatvor. 21.45 Nova TV javila je prethodno kako stotinak građana očekuje dolazak Ive Sanadera u zatvor u Remetincu. Pripadnici interventne policije bili su raspoređeni duž ulaza. 21:29 Kolona s odbjeglim premijerom stigla na hrvatski dio granice na Bregani. U tijeku je predaja Ive Sanadera hrvatskim vlastima.

21:14 Tri vozila sigurnosti prešla su granicu. Nalaze se na ničijoj zemlji. Čeka se Sanaderovo vozilo, javlja Nova TV. Brojne novinarske ekipe čekaju bivšeg premijera ispred Remetinca. Austrijske su vlasti predale bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera slovenačkim vlastima, javlja 24ur. Predaja je izvršena u samom tunelu Karavanke zbog čega je promet tom dionicom bio privremeno obustavljen. Slovenačkimpolicajci će ga prevesti do granice sa Hrvatskom.

Na hrvatskoj teritoriji trebala bi ga preuzeti hrvatska policija. Po dolasku u Remetinec, smjestiće ga u ćeliju u ženskom odjelu. Ivo Sanader večeras će iz Austrije biti prebačen u Zagreb, objavio je prethodno Dnevnik.hr svoja nslužbena saznanja, te piše kako će sa aerodroma biti direktno prebačen u Remetinec. Advokat Goran Suić nije mogao ni potvrditi ni opovrgnuti informaciju da Sanader u Hrvatsku stiže večeras.

''Ne znam točno, o njegovom dolasku večeras sam čuo od vaših kolega novinara. Prošloga tjedna sam znao da ne dolazi u petak jer sam bio gore, u Austriji, i tada mi je rečeno da će to biti ovaj tjedan. Ali i dalje ne znam koji dan'', kaže Suić.

Ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko u ponedjeljak je tek kratko izjavio kako su svi tehnički detalji oko izručenja riješeni, ali nije želio reći kad Sanader dolazi. Iako se spekulisalo da bi bivši premijer mogao biti izručen još prošle sedmice, to se nije dogodilo. Mediji su čak u petak "opsjedali" zatvor u Remetincu očekujući njegov povratak.

Ta "dežurstva" nastavljena su i u ponedjeljak. Sanaderovi advokati zasad ne žele govoriti o tome kako će se Sanader braniti, odnosno hoće li i koga od svojih bivših saradnika pokušati "povući sa sobom". Advokati su kazali samo da će se bivši premijer "aktivno" braniti. Tokom boravka u pritvoru u Austriji Sanader se nekoliko puta obraćao hrvatskim medijima preko svog advokata, a njegove su poruke uglavnom bile da nije odgovoran za sve ono što mu se stavlja na teret.

Podsjetimo, bivši premijer Ivo Sanader pobjegao je iz države 9. decembra prošle godine, samo nekoliko sati nakon što je Državno tužilaštvo Hrvatske u Sabor poslalo zahtjev za ukidanjem njegovog imuniteta te njegovim privođenjem. Svoj je dom u Kozarčevoj Ivo Sanader napustio to isto jutro oko 10.45 sati, odvezavši se u crnoj Opel Vectri. U Sabor nije dolazio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA