Vanredni samit u Briselu o paketu spasavanja Grčke

Šefovi država i vlada zemalja članica evrozone sastaće se danas na samitu u Briselu, gdje će raspravljati o drugom paketu pomoći Grčkoj i o finansijskoj stabilnosti zone evra.

Vanredni samit u Briselu o paketu spasavanja Grčke

Prvi paket pomoći Grčkoj, u vrijednosti od 110 milijardi evra (160 milijardi dolara), odobrili su prošle godine Evropska unija i Međunarodni monetarni fond. Uoči vanrednog samita, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvao je lidere zemalja-članica evrozone da postignu saglasnost o planu za resavanje dužničke krize."Niko ne treba da živi u zabludi da situacija nije veoma ozbiljna," ukazao je Barozo.

On je upozorio lidere da na samitu treba da predoče kako će učiniti grčki dug održivim, pod kojim uslovima će privatni kreditori doprinijeti novoj pomoći dugovima opterećenoj članici evrozone, kao i koja bi bila nova ovlašćenja evropskog kriznog fonda. Na sastanku Baroza sa premijerom Grčke Јorgosom Papandreuom, juče popodne je istaknut stav Atine koja "naglašava koliko veliki značaj taj samit ima za Grčku, za održivost grčkog javnog duga, likvidnost grčkih banaka i postepeno smanjenje teškog tereta koji nose grčki građani".

Portparol grčke vlade Elias Mosialos je ukazao da je predstojeći sastanak u Briselu "od odlučujućeg značaja" za budućnost Grčke i Evrope.Skupu će prisustvovati i izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard i to će biti njeno prvo međunarodno pojavljivanje u novoj ulozi koju je preuzela 5. jula. MMF je u utorak apelovao na Uniju do brzo odluči o planu za Grčku, uz napomenu da što se duže čeka i pregovara, veća je opasnost od širenja krize, što bi naštetilo privredi čitave EU i svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA