Pola miliona automobila uništeno u japanskoj kataklizmi

Crni petak uzeo je danak i japanskoj automobilskoj industriji. Samo u luci Hitači, prefekturi Ibaraki, cunami je progutao 2.300 „nisana" i „infinitija", koji su već bili spremni za ukrcavanje na megabrod koji je trebalo da ih preveze na drugu stranu Pacifika.

Pola miliona automobila uništeno u japanskoj kataklizmi

Luksuzni noviteti, poput „infinitija" M, EX i FX, supersportskog „nisana 370Z"... umesto u rukama probirljivih američkih kupaca, završili su kao otpad najveće kataklizme čovečanstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nakon povlačenja vode automobili spremni za izvoz porazbacani su na sve strane, prevrnuti, zahvaćeni buktinjama, kao igračke s kojima su se igrala nemarna deca. Nisu stradali samo „Nisanovi" automobili. Obližnja fabrika „Nisana" i „Infinitija" u prefekturi Točigi obustavila je proizvodnju.

„Nisan", „Tojota", „Honda" i „Subaru" su kompanije koje imaju proizvodne pogone duž 300 kilometara najteže pogođenog dela obale. Japanske korporacije tvrde kako niko u njihovim fabrikama nije stradao i da su oštećenja tek nakratko zaustavila proizvodnju. Japanci su disciplinovana i smirena nacija. Toga su svesni i u „Tojoti".

Najveći svetski proizvođač automobila, koji samo u Japanu godišnje proizvede 2,34 miliona novih vozila, izvestio je kako im je u samo tri dana nepovratno stradalo 40.000 vozila. „Tojota" je doživela najveća razaranja jer najviše je njenih pogona u prvoj zoni potresa. Gotovo 45 odsto njihove japanske proizvodnje je pod znakom pitanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Gruba procena kaže da je u potresu i cunamiju stradalo čak pola miliona automobila. Izvesno je da će razorna nepogoda jedno vreme da zaustavi i uspori japansku automobilsku ekspanziju. A. D.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA