Banjalučanin Saša Savićević na granici svemira

Saša Savićević, bivši vojni padobranac i sportski pilot iz Banjaluke, prvi je Srbin koji je "dotakao" granicu kosmosa, uzletevši avionom "mig 29 UB" na visinu od 23 kilometra iznad tla.

Banjalučanin Saša Savićević na granici svemira

Savićević je put kosmosa poleteo sa Sergejom Karom, glavnim pilotom "Sokola", baze Vojske Rusije koja se nalazi u Nižnjem Novgorodu. Savićević za "Press" kaže da je ovaj "kosmički trening" trajao 55 minuta, tokom čega je avion dostizao brzinu i do 2.000 kilometara na čas.

Volga iz svemira

- Iz "Sokola" smo poleteli 21. jula, oko 10.30 časova po našem vremenu. Privilegiju da budem član posade od ruske vojne avijacije dobio sam zbog zasluga u širenju ruske kulture u jugoistočnoj Evropi, a troškove leta, koji iznose oko 18.000 EUR, za mene je platila Rusija. Osećaj je zaista bio veličanstven! Iznad nas je bio samo nepregledan crni prostor, sa zvezdama. Posebno me je fascinirao prizor Volge, koju sam mogao sagledati od početka, pa do samog kraja njenog toka, koji je dug 3.800 kilometara. A tog dana kada smo poleteli, poslednji američki svemirski brod trajno je sleteo - priča Savićević.

Tokom leta, Savićević je desetak minuta upravljao "migom 29". - To iskustvo je već priča za sebe. Nije me teško bilo nagovoriti da sednem za upravljač, jer je pored mene bio jedan od najiskusnijih pilota sveta, sa 5.200 časova leta, na više od 50 tipova aviona - ističe Savićević. Naglašava da se uopšte nije plašio ovog sasvim novog iskustva, ali da je, ipak, sa sobom poneo ikone Svetog Save i Svetog Đorđa.

- Nekako sigurnije se osećam kad znam da su sa mnom. Zalepio sam ih na kacigu, na kojoj je već bio orao Nemanjića, kao simbol Vojske RS. Ruski prijatelji su mi to bez pogovora dozvolili, što mi je mnogo značilo. Avion leti sličnom putanjom kao raketa, odnosno pod vertikalnim uglom nakon odvajanja od zemlje. Zatim punim gasom, posle čega hvata maksimum snage i penje se na visinu do 23 kilometra. Povratak u bazu "Sokol" takođe je simulacija spuštanja kosmičkog broda - kaže Savićević i dodaje da je ostvario dečački san poput svog idola Jurija Gagarina.

Kavijar pred let

Mesec dana pre poletanja u stratosferu, Savićeviću je, osim obaveznog lekarskog pregleda i dobre fizičke kondicije, savetovano da se uzdržava od alkohola i masne hrane. - Mesec dana nisam popio ni kap alkohola, a trudio sam se da što manje jedem "tešku" hranu. Dva dana pred poletanje jeo sam samo kavijar, jer je reč o namirnici izuzetno male kalorične, a visoke energetske vrednosti. Sreća pa ova hrana nije skupa u Rusiji, tako da sam je jeo kao ajvar kod nas. Pošto nisam konzumirao alkohol punih mesec dana, zakazao sam druženje sa drugarima u Moskvi, kako bismo uz domaću srpsku rakiju proslavili moj let - kaže Savićević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA