Mala i srednja preduzeća u RS generator zapošljavanja

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske /RS/ Željko Kovačević izjavio je da osnovni cilj Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća za period 2011 - 2013. godine jeste unapređenje poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti domaće privrede na evropskom i svjetskom tržištu i poboljšanje međunarodnog rejtinga Srpske u pogledu kvaliteta poslovnog ambijenta.

Mala i srednja preduzeća u RS generator zapošljavanja

"Naša vizija jeste da RS na svom putu prema EU prednjači u stvaranju ambijenta s brzo rastućim, dobro umreženim, konkurentnim i inovativnim malim i srednjim preduzećima, koja obezbjeđuju kvalitetno zapošljavanje. Donošenje ovog dokumenta, pored ostalog, znači i dalje usklađivanje naše prakse u ovoj oblasti s EU Poveljom za mala preduzeća i EU Aktom o malim i srednjim preduzećima", rekao je Kovačević.

On je istakao da strateški ciljevi koji su postavljeni pred sve institucije sistema, a na kojim će se graditi dalji razvoj malih i srednjih preduzeća u posmatranom periodu, jesu kompletirana i funkcionalna institucionalna razvojna infrastruktura za mala i srednja preduzeća, koji podrazumijeva izgradnju institucionalne podrške na opštinskom i međuopštinskom nivou i jaču međusobnu koordinaciju, te unapređivanje zanatsko-preduzetničke djelatnosti.

Kovačević je za "Fokus" rekao da mala i srednja preduzeća i radnje u RS čine 99 odsto svih privrednih subjekata i zapošljavaju 78 odsto ukupno zaposlenih lica, te da su 2009. godini mala i srednja preduzeća ostvarila su 78 odsto ukupnih prihoda i 75 odsto ukupne dobiti svih preduzeća u RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA