Privredu ugrožava dolar

Uzdah olakšanja, koji se proširio svijetom kada su, u minut do dvanaest, Bijela kuća i lideri Republikanske i Demokratske stranke u Vašingtonu postigli dogovor o podizanju gornje granice zaduživanja Amerike, već narednog dana utopio se u nove brige.

Privredu ugrožava dolar

Bankrot Amerike tehnički je izbjegnut, ali globalna privreda, vezana za dolar, ostaje ugrožena. Najveći kreditor SAD, Kina, izražava zabrinutost, zato što čak 70 odsto ukupnih deviznih rezervi ove zemlje vrijednih 3,2 biliona dolara čine američke državne obveznice:

- Dužnički problemi SAD samo su odloženi, uz perspektivu daljeg rasta. To ugrožava oporavak američke privrede, a takođe predstavlja rizik po svjetsku privredu - ističe zvanični kineski dnevnik „Pipls dejli". Trendovi u američkoj privredi samo potvrđuju te bojazni. Rast najveće nacionalne privrede svijeta u prvoj polovini 2011. znatno je usporen.

U periodu april-jun je ostvaren rast od svega 1,3 odsto na godišnjem nivou, poslije još slabijeg jačanja od svega 0,4 odsto u prva tri mjeseca 2011. Aktivnost u prerađivačkom sektoru SAD u julu je jedva zabilježila rast, saopštio je Institut za upravljanje nabavkama (ISM). Uprkos problemima SAD, dolar i dalje ima neprikosnoven status u međunarodnom monetarnom sistemu.

Sa produbljivanjem krize u evrozoni, i teškim oporavkom japanske privrede, dolar se još čini kao „najmanje zlo", pa se druge zemlje i dalje drže zelenih novčanica. Posustala američka ekonomija, visoka stopa nezaposlenosti u SAD i zavisnost njene vlade od labave monetarne politike prije nego od fiskalnih stimulusa, čine, međutim, da problemi Amerike sve više brinu svjetske centre, koji počinju da tragaju za alternativom. Kina, prema pisanju „Fajnenšel tajmsa", već diversifikuje svoje devizne rezerve.

Peking još ne napušta dolar, ali uz američku valutu, „forsira" i evro, uprkos krizi u evrozoni koja „drma" zajedničku monetu na Starom kontinentu. - Kupujući sve manje američkih državnih obveznica, kineski gubitak apetita će samo da se uveća narednih godina - predviđa britanski poslovni dnevnik. Trenutno jačanje dolara koje je pratilo vašingtonski dogovor, predviđa se, ne treba shvatiti kao trend budućnosti, prenose agencije.

Pada i evro

Znak da sve nije u najboljem redu, jeste da su i dolar i evro zabilježili rekordni pad u odnosu na švajcarski franak, dok su tržišta tragala za pravim utočištem za ulaganja - zaključuje američki poslovni dnevnik „Vol strit džornal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA