Četiri bivša oficira u Gvatemali osuđena na po 6.060 godina zatvora

Sud u Gvatemali osudio je četiri bivša vojna oficira na zatvorsku kaznu u trajanju od po 6.060 godina zbog ubistva više od 200 civila 1982. godine, za vreme građanskog rata koji je ovu zemlju razarao 36 godina.

Četiri bivša oficira u Gvatemali osuđena na po 6.060 godina zatvora

„Sud jednoglasno proglašava optužene počiniocima ubistava. Za ovaj zločin, kazna od 30 godina u zatvoru za svaku žrtvu iznosi ukupno 6.030 godina", navodi se u obrazloženju sudske odluke. Pored toga, bivši vojni oficiri osuđeni su na još po 30 godina zatvora za ubistva koja se smatraju „zločinom protiv čovečnosti koje su počinile državne bezbednosne snage", pa ukupna kazna iznosi 6.060. godina za svakog optuženog, javio je AFP.

Ubistva su se dogodila u decembru 1982. godine, za vreme režima generala Efraina Riosa Monta, koji je, kako se smatra, dao nalog da se ona počine, a među žrtvama su, prema rečima očevidaca, bile i trudne žene, deca i stari ljudi. Počinioci masakra u to vreme su bili u sastavu elitnog vojnog odreda „Kabil". Ova ubistva jedan su od 699 slučajeva koje je zabeležila Komisija za razjašnjenje istorije u Gvatemali, u čijem se izveštaju navodi da je u građanskom ratu koji je u ovoj zemlji trajao od 1960. do 1996. godine ubijeno oko 200.000 ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA