Povećana radioaktivnost u Pacifiku

Tokio - Nivo radioaktivnog joda u vodama Pacifika oko Japana premašio je dozvoljenu granicu 1250 puta, saopštili su japanski zvaničnici.

Povećana radioaktivnost u Pacifiku

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost je navela da je merenja izvršila kompanija Tokio elektrik koja upravlja centralom i da su uzeti uzorci vode oko reaktora 1.Tokijske vlasti su juče ukinule prethodno izdato upozorenje da se ne konzumira voda iz česme zbog povećanog nivoa radijacije.

Istovremeno kada je stigla vest da je voda sa česme u Japanu ponovo ispravana za korišćenje, detektovane su veće količine radioaktivnog joda u vodama Pacifika.

Nekoliko stotina metara od obale, u blizini reaktora 1 nuklearne elektrane Fukušima izmereno je zagadjenje morske vode znatno veće nego prethodnih dana.

Poređenja radi u četvrtak je radijacija bila veća od dozvoljene "samo" 145 puta. Ipak stručnjaci tvrde da će zagađenje imati neznatan uticaj na morski život i hranu iz mora, jer će se radioaktivne čestice "u znatnoj meri rastvoriti" dok ih morske vrste budu konzumirale.

"Ukoliko popijete 50 centilitara tekuće vode sa tom koncentracijom joda, dostići ćete godišnji dozvoljeni limit joda", rekao je jedan od portparola agencije, dodavši da se radi o "relativno visokom nivou".

On je ukazao da će se radioaktivnost ispuštena u more razblažiti plimom, kao i da su potrebne mnogo veće koncentracije da bi radioaktivni jod upile morske alge i životinje.

"Pored toga, koncentracija joda se smanjuje na polovinu svakih osam dana, tako da dok ljudi budu jeli plodove mora, koncentracija joda će verovatno biti značajno smanjena", dodao je portparol.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA