Da li postoje ljubičaste oči?

Posle smrti holivudske dive Elizabet Tejlor, ljudi su, svako na svoj način, pokušavali da joj odaju počast. Mnogima je utisak bio da su sklopljene, možda i jedine na svetu, ljubičaste oči. Da li su one zaista bile tako jedinstvene?

Zanimljivosti

Ljubičasta boja oka zaista je prava retkost, ali u teoriji je njeno postojanje i te kako moguće.

Boju dužice ili irisa, obojenog prstena oko zenice, određuje količina pigmenta melanina. Što ga ima više, to će oči izgledati tamnije. Naprimer, iris osoba sa tamnim očima ima više melanina nego iris zelenookih, a njegov nivo određen je genima.

Oči Elizabet Tejlor imale su redak nivo melanina, ali je otprilike isti kao kod plavookih osoba.

Boja oka može da se menja i u zavisnosti od apsorpcije svetla. Naprimer, ako nosite velu majicu, svetlost će reflektovati u dužicu i oči će izgledati nešto svetlije nego inače.

Šminka može istaći neke boje oka. Elizabet je često nosila plavu, ljubičastu ili tamno smeđu senku kako bi istakla jedinstvenu boju u svom pogledu. Njene oči inspirisale su kompaniju za proizvodnju optičkih stakala "Vesli-Džensen" koja je prva napravila sočiva u ljubičastoj boji.

Pre promocije, predstavnik kompanije rekao je da su dizajneri na ideju došli zahvaljujući zahtevu jedne pacijentkinje koja je tražila oči poput Elizabetinih.

Iako danas svako može imati oči boje koju poželi, kod slavne glumice to nije bio slučaj, jer su prva sočiva za komercijalnu upotrebu proizvedena tek 1983. Možda zbog njihovog prirodnog sjaja, svi koji su je poznavali tvrdili su da su bili paralisani njenim pogledom.

Filmski kritičar Tod Mekarti rekao je davne 1970, kada se glumica već zvanično povukla iz filmske industrije: " Jedina stvar koja me je mogla zaustaviti na mom putu bile su oči kakve nikada nisam video ni pre, ni posle. Ljubičaste oči koje kao da nisu pripadale smrtnici".