Najbolje mogućnosti u outdoor turizmu

Najbolje mogućnosti za razvijanje prepoznatljive turističke ponude Republike Srpske su u outdoor turizmu, koji bi obuhvatio eko-turizam, sportsko-rekreativni, avanturistički i slične oblike turizma.

Najbolje mogućnosti u outdoor turizmu

Ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Gorana Zlatković pojasnila je da su perspektivni svi oblici turizma koji su namijenjeni neklasičnoj ciljnoj grupi turista, odnosno onima koji ne zahtijevaju luksuzne uslove smještaja već, bježeći od urbanog, žele boravak u netaknutoj prirodi.

Ona je istakla da i tranzitni turizam ima odlične razvojne mogućnosti s obzirom na izuzetan geostrateški položaj Srpske - saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma.

Prema njenim riječima, ulaganjem u infrastrukturu, turističko-informativne punktove, tematske mape, turističku signalizaciju i obogaćivanje turističke ponude može se očekivati ne samo veći broj tranzitnih turista, nego i produženje njihovog boravka na prolazu kroz RS.

"Ulaganjem u lovni turizam mogla bi se vratiti predratna zapadna turistička klijentela koja poznaje bogata lovišta Srpske. I ribolovni turizam može imati značajan udio u turističkom prometu s obzirom da na području gotovo svih opština postoje prirodni uslovi za razvoj ribolovnog i lovnog turizma", istakla je Zlatkovićeva.

Ona je navela da sve značajniji udio u turističkoj ponudi imaju i manifestacije. "Dobro osmišljene i interesantne manifestacije međunarodnog karaktera mogu se kvalitetno turistički valorizovati", smatra ona.

Zlatkovićeva je naglasila da banjski i planinski turizam trenutno imaju najveće učešće u ukupnom prihodu od turizma. Govoreći o Strategiji razvoja turizma, Zlatkovićeva je istakla da bi njome trebalo da se na najbolji način angažuju turistički resursi u skladu sa postojećim tržišnim trendovima, te da se turistička ponuda podigne na viši nivo.

"Od dinamike i obima implementacije predloženih mjera zavisiće formiranje prepoznatljivog i konkurentnog turističkog proizvoda RS", naglasila je Zlatkovićeva, dodajući da je za održiv i postojan razvoj turizma neophodna realna i savremena zakonska osnova.

Ona je podsjetila da je RS prva u regionu usvojila Zakon o banjama koji je usklađen sa standardima EU i prilagođen trenutnoj tržišnoj potražnji za velnes proizvodima, odnosno odvajanju lječilišne od turističke komponente banjske ponude.

Doneseni su i Zakon o skijalištima, koji su stručna javnost i poslovno okruženje visoko ocijenili, te Zakon o ugostiteljstvu.

"Nakon usvajanja Zakona o turizmu, koji predviđa sistemska rješenja za unaprjeđenje sveukupne klime u turizmu i njegov dinamičan razvoj, Ministarstvo turizma pripremilo je set odgovarajućih podzakonskih akata koji će na kvalitetan način urediti oblast turističke djelatnosti i stvoriti podsticajan poslovni ambijent", rekla je Zlatkovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA