Krišto: Inzko izvršio udar na državne institucije

  • BiH
  • 28. Mar 2011.

Predsjednica FBiH Borjana Krišto reagirala je na odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valetina Inzka kojom se privremeno suspendiraju dvije odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH koje se odnose na Dom naroda Parlamenta FBiH i na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Krišto: Inzko izvršio udar na državne institucije

Predsjednica F BiH Borjana Krišto ovaj potez smatra izravnim udarom na institucije sustava BiH kojim se dovode u pitanje dignitet, razlog postojanja, ali i sve ranije odluke Središnjeg izbornog povjerenstava BiH koje je jedino nadležno tijelo za zakonito provođenje izbora i jedini autentični tumač Izbornog zakona BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Smatra kako je visoki predstavnik prekršio svoje ovlasti te Središnje izborno povjerenstvo BiH i sve druge institucije sustava stavio izvan pravne snage izravnim miješanjem u njihov rad. Ovim potezom je pokazao pristranost i narušio cijeli demokratski sustav u zemlji, a sve pod krinkom zaštite i dobrobiti naroda i građana BiH, iako je njegova zadaća zaštita Ustava i institucija sustava koje je u ovom slučaju grubo ignorirao. Ne samo da je doveo u pitanje cijeli demokratski sustav, nego i opstojnost Bosne i Hercegovine kao demokratski uređene države koja funkcionira na temelju ustava i slobodnih demokratskih izbora.

-Nelegitimno i nelegalno konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH i imenovanje predsjednika i dva dopredsjednika FBiH epilog je po prigovorima dobilo u nepravomoćnim odlukama SIP-a o poništavanju tih odluka. Zanimljivo, mada ne i neočekivano obzirom na tijek događaja oko formiranja vlasti u FBiH da visoki predstavnik donese nalog o privremenom suspendiranju odluka SIP-a, svjesno zanemarujući činjenicu da se o odlukama SIP-a i njihovoj pravnoj snazi trebao izjasniti Sud BiH po žalbama nezadovoljne strane, ako su je uopće izjavili obzirom na kasnija događanja.

S druge pak strane, dovedeno je u pitanje povjerenje u rad i valjanost odluka Suda BiH koji se u redovnoj pravnoj proceduri trebao očitovati na odluke SIP-a. Ignoriranjem ovih dviju značajnih državnih institucija dovedena je u pitanje, ali i ugrožena vladavina prava kao jedan od temeljnih postulata funkcioniranja svake države.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pozivaju se na konačnu odluku Ustavnog suda FBiH, a na isti se nepotrebno vrši dodatni pritisak u kontekstu forme i sadržaja buduće odluke. Bez obzira kakvu odluku donese Ustavni sud FBiH ona će se odnositi na to je li neki propis, a u ovom slučaju odluke o konstituiranju Doma naroda Parlamenta FBiH i izboru predsjednika i dopredsjednika FBiH sukladne Ustavu FBiH, a nikako je li grubo prekršen Izborni zakon BiH kako je to već nepravomoćno odlučilo Izborno povjerenstvo BiH i tko će tim povodom snositi konsekvence-ističe Krišto te se pita prejudicira li visoki predstavnik buduće odluke kao i odgovore, ostaje nam vidjeti, ali svi ovi događaji ne idu u prilog ni jednom konstitutivnom narodu ni građanima u BiH, a pogotovo ne nekoj prosperitetnijoj budućnosti BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA