OHR srušio ustavni poredak Federacije

  • BiH
  • 29. Mar 2011.

Nalog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kojim je suspendovana odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koja ja utvrdila da je vlast u FBiH formirana nezakonito, predstavlja uvođenje vanrednog stanja i rušenje ustavnog poretka.

OHR srušio ustavni poredak Federacije

Navedeno je to u zajedničkom saopštenju HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HSS-a, HKDU-a, UHSP-a, DC-a, HSP HB, HSP "Ante Starčević" i Hrvatskog pravaškog bloka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Oni navode da Inckov nalog potvrđuje ranije etabliranu politiku svođenja ustavne pozicije hrvatskog naroda ne na nivo nacionalne manjine, već i niže od toga.

- Zajedno s drugim političkim strankama koje nose većinski izborni legitimitet i osjećaju odgovornost za hrvatski narod i očuvanje BiH pripremamo dopise i tužbe međunarodnim institucijama od Međunarodnog suda za ljudska prava do Savjeta Evrope i OEBS-a - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su hrvatske stranke svjedoci da se OHR stavlja na stranu onih koji ne priznaju odluke institucija BiH, odnosno CIK-a koja je štitila Izborni zakon i Ustav FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Time je OHR preuzeo odgovornost za vanredno stanje i pravni haos u FBiH. CIK je preuzela odgovornost, zaštitila Ustav i Izborni zakon i poništila neustavan izbor vlasti FBiH i vratila kredibilitet domaćim institucijama. Nedopustivo je i pogubno da poslije toga OHR suspenduje odluke CIK-a i pokušava legalizovati pravni haos - piše u saopštenju.

Hrvatske stranke navode da ih čudi "da se OHR priklonio onim snagama koje ne priznaju odluke domaćih institucija".

- Ovaj nalog OHR-a do kraja razobličuje politiku dijela međunarodne zajednice koja od FBiH pravi entitet samo jednog naroda - bošnjačkog, a od BiH državu s dva entiteta i dva naroda s nikakvim šansama za opstanak. To je projekat političkog etnocida nad Hrvatima - dodaje se u saopštenju.

Hrvatske stranke su poručile da je "više nego jasno da su i ranije intervencije svaki put bile na štetu ustavnih prava hrvatskog naroda".

- To je kontinuitet politike koja nemogućnost sprovođenja Dejtona pokušava rješavati preko prava najmalobrojnijeg naroda u BiH - ističe se u saopštenju.

Hrvatske stranke naglašavaju da "nezakonito i neustavno djelovanje i negiranje izborne volje hrvatskog naroda većinskih bošnjačkih stranaka, SDP-a i SDA, s očiglednim blagoslovom dijela međunarodne zajednice, potvrđuju davne najcrnje slutnje da je hrvatskom narodu u posljednjih 15 godina namijenjena sudbina kolateralne štete u regionalnim preslagivanjima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA