Kontrola poštovanja zakona o zabrani pušenja duvanskih proizvoda na javnim mjestima

U cilju zaštite nepušača i rizičnih grupa, kao što su maloljetna i starija lica i trudnice, od pasivnog pušenja, Komunalna policija je pokrenula akciju provjere poštovanja Zakona o zabrani pušenja duvanskih proizvoda na javnim mjestima.

Kontrola poštovanja zakona o zabrani pušenja duvanskih proizvoda na javnim mjestima

Ovom akcijom će biti obuhvaćene kulturne i sportske ustanove, banke, pošte, prodavnice, objekti igara na sreću, kao i svi ugostiteljski objekti u kojim se vrši prodaja i služenje hrane. Prema navedenom Zakonu, zabranjeno je pušenje na ovim mjestima.

Ako je vlasnik odlučio da u svom objektu dozvoli pušenje, onda mora odrediti posebnu prostoriju za to, koja mora biti označena znakom. Znak mora jasno ukazivati da se radi o prostoriji za pušenje i mora sadržavati simbol u obliku cigarete ili izraz „prostorija za pušenje".

Uz ovu oznaku mora biti navedeno da je zabranjen ulaz licima mlađim od 18 godina. Zakon predviđa da će fizičko lice koje puši duvan ili duvanske proizvode na javnom mjestu na kojem pušenje nije dozvoljeno, biti kažnjeno novčanom kaznom od 100 konvertibilnih maraka.

Pravno lice u čijem prostoru je prekršen ovaj Zakon biće kažnjeno novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 KM, odgovorno lice u pravnom licu - novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM, a preduzetnik novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA