Šećerani potrebna pomoć Vlade Republike Srpske

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić i predstavnici Fabrike šećera pozvali su danas Vladu Republike Srpske i sve nadležne institucije da održe zajednički sastanak na kojem bi pokušali naći rješenje koje bi omogućilo da ova firma nastavi sa radom.

Šećerani potrebna pomoć Vlade Republike Srpske

Predsjednik Štrajkačkog odbora u Fabrici šećera Ilija Grkinić rekao je novinarima da bi sastanak trebalo da bude održan u sljedeći petak.

"Mićić je preuzeo obavezu da organizuje sastanak svih učesnika u ovom postupku s ciljem pronalaženja tehničkog rješenja za problem Fabrike šećera", istakao je Grkinić nakon današnjeg sastanka predstavnika bijeljinske Šećerane sa načelnikom opštine.

On je napomenuo da radnici neće odustati od štrajka, ali da za sada neće biti radikalnijih koraka, jer se čeka ishod sastanka sa nadležnim institucijama. Grkinić smatra da su radnici štrajkom dobili mnogo, jer su iznijeli u javnost svu problematiku u vezi sa Fabrikom šećera.

"To je tehnički problem koji može biti riješen i za to je potrebno samo malo dobre volje. Dokazali smo da je ova šećerana jako bitna za Bijeljinu, Semberiju i Posavinu, a da mi možemo da radimo", naglasio je Grkinić.

Mićić rekao je da Fabrika šećera strateško preduzeće za cijelu Srpsku zbog čega je potrebno da što prije nastavi sa radom.

"Mislimo da je ovaj vid pomoći opštine dobar. Naš glavni cilj je da Fabrika šećera radi. Ne želimo nikoga da kritikujemo, već apelujemo da se sve nadležne institucije uključe u rješavanje ovog problema", poručio je Mićić.

Tehnički direktor Fabrike šećera Bijeljina Rade Rakić smatra da rješenje postoji i da je moguć strateško-partnerski odnos između Vlade RS i Zemljoradničke zadruge "Јankovci" iz Hrvatske. Radnici Fabrike šećera Bijeljina stupili su 24. avgusta u štrajk kojim traže regulisanje statusa Fabrike, isplatu zaostalih potraživanja i povezivanje radnog staža.

Radnici su najavili da će, ako niko od nadležnih institucija ne reaguje, krenuti u mirne proteste ispred zgrade opštine Bijeljina, a potom i ispred Vlade RS u Banjaluci. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Miroslav Milovanović izjavio je ranije da budućnost bijeljinske Šećerane u ovom trenutku nije svijetla, a problem nisu samo dugovanja prema radnicima već i velika dugovanja prema dobavljačima.

On je podsjetio da nisu uspjeli pregovori sa jedinim zainteresovanim investitorom, Poljoprivrednom zadrugom "Јankovci" iz Hrvatske, koji su trajali šest mjeseci, jer zbog pravne nemogućnosti Vlada nije mogla dati ovom investitoru garanciju na 63 odsto akcija Šećerane.

Za pitanje opstanka Šećerane čeka se odluka Specijalnog tužilaštva Srpske u slučaju Zorana Ćopića, koji je u aprilu uhapšen pod sumnjom da je šećeranu u Bijeljini iskoristio za pranje novca pljevljanskog narkobosa Darka Šarića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

19°

  • 20:00

    18°C
  • 23:00

    15°C
  • 02:00

    10°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

106 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

313 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 16:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI