Milovanovićeva ili Žerić novi glavni tužilac RS

Glavni tužilac Republike Srpske danas bi trebalo da bude imenovan na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, potvrdili su u ovoj instituciji.

Milovanovićeva ili Žerić novi glavni tužilac RS

Kako saznaje "Glas Srpske" Podvijeće VSTS-a juče je odlučilo da dva kandidata za glavnog tužioca RS predloži VSTS-u na izbor i to sudiju Okružnog suda u Banjaluci Danielu Milovanović i zamjenika glavnog okružnog tužioca Banjaluka Seada Žerića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Amor Bukić, trenutni v. d. glavnog tužioca RS rekao je "Glasu Srpske" da bi, prema rasporedu šest rukovodećih pozicija u RS, na njegovo mjesto trebalo da bude imenovan Bošnjak ili pripadnik "ostalih" naroda.

Prema podacima objavljenim na sajtu Okružnog suda Banjaluka Daniela Milovanović rođena je u Makedoniji 4. jula 1967. godine. Diplomirala je 1990. godine na Pravnom fakultetu u Skoplju, a pravosudni ispit položila 1995. godine u Beogradu. Sudijsku karijeru je počela kao pripravnik u Osnovnom sudu u Velesu u Makedoniji 1992. godine.

Sead Žerić obavlja funkciju zamjenika glavnog okružnog tužioca Banjaluka u Odjeljenju za opšti kriminal.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pored Milovanovićeve i Žerića, kandidati za glavnog tužioca RS bili su glavni okružni tužilac u Banjaluci Vitomir Soldat, sudija Osnovnog suda u Tesliću Aladin Mujkanović, okružni tužioci u Banjaluci Gordana Radujko i Branko Bjelajac, sudija Osnovnog suda u Banjaluci Sunita Šukalo, zamjenik glavnog specijalnog tužioca RS Mahmut Švraka, tužilac u Republičkom tužilaštvu RS Nenad Vranješ.

Izbor glavnog tužioca RS propao je početkom novembra 2010. godine jer nije bila odobrena sistematizacija radnih mjesta od strane Ministarstva pravde RS. Tada je od strane Podsavjeta VSTS-a za glavnog tužioca RS predložen tužilac u Republičkom tužilaštvu RS Nenad Vranješ.

Posljednji konkurs raspisan je 13. januara, a zatvoren 2. februara 2011. godine. Trenutno tu funkciju obavlja v. d. glavnog tužioca RS Amor Bukić kome je mandat istekao u aprilu 2009. godine.

Do promjene rukovodstva doći će uskoro i u Ustavnom sudu RS. Naime, dosadašnjeg predsjednika Suda Mirka Zovku trebalo bi da zamijeni neko iz reda srpskog naroda.

Imenovanja

Na današnjoj sjednici VSTS-a BiH trebalo bi da se izvrše imenovanja i na pozicije predsjednika Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu i u Banjaluci, zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH i na pozicije šest sudija u sudovima RS i tri tužioca u tužilaštva RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA