Kontracepcijske tablete ne uzrokuju debljanje!

Pokazali su to rezultati najnovijeg američkog istraživanja!

Zdravlje

Rezultati najnovije studije Istraživačkog centra Oregon su pokazali kako je uvjerenje da oralni kontraceptivi uzrokuju debljanje u potpunosti lažno! - Već se samo jednim posjetom popularnim internetskim tražilicama možete uvjeriti kako se o mogućnosti debljanja izazvane kontraceptivima raspravlja diljem kugle zemaljske. Žalosno je što zbog pogrešnog uvjerenja o oralnoj zaštiti od trudnoće mnoge mlade djevojke odbacuju ovu mogućnost zaštite od trudnoće, izlažući se većem rizik od neplaniranog začeća, upozorava voditeljica istraživanja dr. Alison Edelman.

Dakle, oralni kontraceptivi ne uzrokuju debljanje! Estrogen prisutan u kontracepcijskim tabletama može kod nekih žena uzrokovati osjećaj napuhnutosti, međutim on obično brzo nestaje. S druge strane, progestin iz oralne kontracepcije može blago povećati apetit.

Međutim, istraživanja, koja su objavljena u časopisu Human Reproduction, pokazala su da žene često počinju koristiti oralnu kontracepciju tijekom životnog perioda koji se podudara s promjenama u težini. Na taj se način kontracepcijske tablete nepošteno okrivljuje za debljanje.Istraživanja su pokazala da, osim što štiti od neželjene trudnoće, oralna kontracepcija ima i druge prednosti. Tako oralni kontraceptivi mogu poslužiti za učinkovito liječenje akni kod žena.

Pilule pomažu protiv akni

Oralne kontracepcijske tablete su sastavljene od kombinacije estrogena i progestina. Oni mijenjaju prirodni ženski reproduktivni ciklus. Većina oralne kontracepcije koristi etinil etradiol kao estrogen sastojak. Budući da ove tablete smanjuju količinu testosterona u tijelu, one često ublažavaju izbijanje akni uzrokovano hormonima. Kad je proizvodnja testosterona potisnuta, količina masnoće proizvedena od strane žlijezda lojnica se smanjuje. Mogućnost začepljenja pora je također smanjena.

Za žene sa sindromom policističnih jajnika, oralni kontraceptivi mogu biti osobito korisni u čišćenju lica od akni uzrokovanih ovom hormonskom bolešću. Određeni oralni kontraceptivi sadrže progesteron koji može pomoći u ograničavanju količine androgenih hormona, čime se smanjuje izbijanje akni. Kontracepcijske tablete mogu pomoći i kod drugih simptoma sindroma policističnih jajnika, kao što je pretjerana dlakavost.

Ovisno o formulaciji, neki oralni kontraceptivi mogu podići razinu testosterona u organizmu i na taj način pogoršati akne. Ako ste u potrazi za tabletama koje će vam omogućiti kontrolu rađanja, ali i pomoći u smanjenju akni, potražite savjet liječnika.

Zaključak

Oralni kontraceptivi se mogu koristiti kao dugoročna terapija za akne. Oni mogu učinkovito kontrolirati blagu do umjerenu pojavu akni, sprječavajući njihovo pogoršavanje tijekom ovulacije i menstruacije. Za žene s ozbiljnijom oblicima akni, kontracepcijske tablete se mogu koristiti zajedno s drugim tretmanima za akne.