Danas presuda za Momčila Perišića

Bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću biće danas izrečena presuda u Haškom tribunalu. Tužilaštvo tražilo doživotnu kaznu zatvora.

Danas presuda za Momčila Perišića

On se u 13 tačaka optužnice tereti za pomaganje i podržavanje ubistava i nehumanih dela u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu. Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora, a odbrana oslobađanje. Devetog marta 2005. godine, svega dva dana pošto se dobrovoljno predao Haškom tribunalu, Momčilo Perišić, bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije, izjasnio se o 13 tačaka optužnice pred Haškim tribunalom.

U 13 tačaka optužnice Perišić se tereti za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih dela, napada na nesrpske civile, progona i istrebljenja, u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95. Same zločine izvršile su Vojska Republike Srpske i Srpska vojska Krajine, a delom su ih naredili i podsticali Ratko Mladić, Stanisalv Galić i Dragomir Miloševć. Ljubodrag Stojadinović, vojno-politički analitičar i nekadašnji oficir u generalštabu u vreme kada je Perišić bio načelnik, kaže da ne veruje da bi moguća osuda Perišića mogla da ima posledice po Srbiju jer je posle odbacivanja Vens-Ovenovog plana tadašnja državno rukovodstvo na neko vreme prekinulo odnose sa Palama.

"Da li je Perišić ostvario nivo saradnje sa vojskom Republike Srpske za koji se smatra da je postojao? Ako jeste, onda to nije pitanje osude države, već pitanje odnosa između dvojice generala i odmetanje vojske od civilnog rukovodstva i mene zaista zanima da li je sud mogao da dokaže njegovu ulogu u granatiranju Sarajeva jer on tada nije bio na službi", kaže Stojadinović.

Kontrola generala Perišića nad vojskama RS i RSK ogledala se prema optužnici u tome što su u tim vojskama bili oficiri vojske Jugoslavije koji su i platu primali u Srbiji. "Perišić jeste priznao da su oficiri odlazili u Vojsku Republike Srpske i primali platu, ali da to ni na koji način ne dokazuje da su bili deo sistema i da je Perišić bio na čelu sistema", objašnjava Stojadinović.

Momčilo Perišić pripada grupi najviših vojnih starešina koja je karijeru gradila u vreme Miloševića, da bi se na kraju stavila na stranu opozije i, bar nakratko, politički preživela 5. oktobar. U DOS-u je do marta 2002. bio potredsednik vlade. Na optuženičku klupu Haškog tribunala Perišić je seo ustavši sa slične klupe vrhovnog vojnog suda, pred kojim je bio optužen za špijunažu. To suđenje je prekinuto kada se Perišić dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA