Malinari krenuli ka Beogradu, policija preprečila put

Malinari iz novoosnovane Unije proizvođača malina počeli su danas protest u Kosjeriću tražeći da cena tog voća bude 100 dinara i da im država da stimulacije od 26 dinara po kilogramu. Kolona traktora krenula je potom ka Beogradu, ali je ubrzo zaustavljena. Počeli su pregovori sa policijom.

Malinari krenuli ka Beogradu, policija preprečila put

Predsednik Unije Dragiša Terzić rekao je agenciji Beta da u protestu učestvuju malinari iz Kosjerića, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Užica, Požege, Niša, Blaca, Bajine Bašte i Aleksandrovca i da od protesta neće odustati dok im se ne ispune zahtevi.

"Ima preko 200 traktora i još 300 vozila u koloni. Idemo put Požege prema Beogradu, a očekujemo da će policija sprečiti da odemo za Beograd", rekao je pre polaskaTerzić i istakao da malinari traže razgovore sa premijerom i ministrom poljoprivrede, Mirkom Cvetkovićem i Dušanom Petrovićem.

Kolona traktora iz Kosjerića zastala je, oko 12,30 časova, kod mesta Gradnja između Kosjerića i Požege, gde su počeli pregovori sa policijom. Na tom mestu su parkirana dva policijska autobusa, dva kombija, tri "hamera" i nekoliko patrolnih vozila. Nekoliko stotina traktora zaustavljeno je ranije u selu Dub kod Bajine Bašte, i u Prilikama kod Ivanjice.

"Nećemo više da razgovaramo s raznim sekretarima", poručio je Terzić i istakao da malinari traže i da to voće bude proglašeno "strateškim proizvodom". Generalni sekretar Unije proizvodjača malina Aleksandar Mitrović rekao je agenciji Beta da demonstranti planiraju da dođu u Beograd i da dobiju odgovore na svoje zahteve.

"Uporno pokušavamo da dođemo do odogovora šta se dešava u biznisu malina. Nisu nam dozvolili da dodjemo do odgovora", rekao je Mitrović i podsetio da su malinari najavljivali protest. Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović rekao je juče agenciji Beta da ne vidi razloge za protest malinara iz zapadne Srbije, jer su obezbedjeni uslovi da tržišna cena tog voća sa 90 bude povećana na 100 dinara po kilogramu.

Milovanović je rekao da su stvoreni uslovi da svi hladnjačari, a ne samo oni iz ariljskog kraja, koriste subvencionisane kredite Fonda za razvoja na osnovu kojih mogu da ponude za deset dinara veću cenu malina po kilogramu od trenutne tržišne.

"Iz tog razloga ne vidim nikakve razloge za protest", rekao je Milovanović govoreći o protestu Unije proizvodjača malina i drugog jagodičastog voća. Uzgajivači malina iz ariljskog kraja usaglasili su 7. avgusta sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem i hladnjačarima otkupnu cenu od 100 dinara po kilogramu maline i obustavili petodnevnu blokadu puteva u okolini Arilja.

Malinari su prvobitno od hladnjačara tražili povećanje sa 90 na 126 dinara za kilogram maline.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA