Od upale pluća oboljelo 300 djece

Na području Istočnog Sarajeva povećan je broj oboljele djece od infekcije sa mikoplazmom pneumonije, a samo u posljednja dva mjeseca zabilježeno je oko 300 novih slučajeva, podaci su pedijatrijskog odjeljenja bolnice Kasindo.

Od upale pluća oboljelo 300 djece

Načelnik Odjeljenja Milomir Milošević rekao je da su naročito ugroženi mališani u obdaništima i školama.Prema Miloševićevim riječima, s obzirom na to da se bolest prenosi kapljičnim putem preko vazduha, izloženost populacije je velika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ako u obdaništu ima jedan ili dva slučaja infekcije, možemo pretpostaviti da će više od 60 odsto djece oboljeti. Slično je u školama i porodici, ako je jedan član inficiran, vrlo vjerovatno će se i ostali ukućani razboljeti - rekao je Milošević.

On je rekao da razloga za paniku nema, te da je infekcijaizlječiva ako se na vrijeme uspostavi dijagnoza i započne liječenje.

- Mikoplazma je mikroorganizam koji se svrstava u grupu inkompletnih bakterija. Bolest počinje temperaturom koja traje nekoliko dana i upalnim kašljem koji traje i duže od mjeseca - rekao je Milošević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Osim što zahvata pluća, dodao je on, mikoplazma izaziva posebnu upalu koja se naziva intersticijalna pneumonija.

- Ovom bakterijom mogu da budu zahvaćeni jetra, mišići, zglobovi i centralni nervni sistem. Bolest može da se iskomplikuje, ali ukoliko se na vrijeme započne tretman, ne predstavlja veliku opasnost - naglasio je Milošević, dodajući da je prevencija neizlaganje bolesnicima, odnosno nošenje maski u njihovoj blizini.

Odrasli

Infektolog Žanka Eranović rekla je da je zabilježen i manji broj odraslih koji su inficirani mikoplazmom pneumonije. - Ova infekcija spada u grupu bolesti koje se prijavljuju Institutu za zaštitu zdravlja kao epidemiološke, poput salmonele - rekla je Eranovićeva.

 

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA