Najmlađi homoseksualac u BiH ima samo 12 godina!

  • BiH
  • 21. Sep 2011.

U našoj državi ima sve više homoseksualaca. To je pokazala i nedavna studija Zavoda za javno zdravstvo FBiH o rizicima od zaraze HIV-om, u kojoj je anketirano 248 muškaraca koji imaju seksualne odnose s osobama istog pola.

Najmlađi homoseksualac u BiH ima samo 12 godina!

Zabrinjavajući je podatak, iznesen u istraživanju, da je najmlađi homoseksualac stupio u seksualne odnose kada je imao samo 12 godina!

Ovaj podatak je poziv da društvo reagira na pojavu širenja homoseksualnosti među djecom, jer bi se takvi slučajevi lako mogli podvesti i pod čistu pedofiliju, koja je krivično djelo. Da među djecom ima sve više homoseksualaca, potvrđuje i Samir Ibišević, predsjednik Udruženja PROI, koje je učestvovalo u istraživanju. Ibišević za "Dnevni avaz" kaže da je među anketiranim muškarcima bilo dosta maloljetnika. Ibišević je iznio još jedan skandalozan podatak, a to je da u BiH, prema računici primijenjenoj na ukupan broj stanovnika, ima od 15.000 do 150.000 homoseksualaca!

Poznato je da se svake godine u glavnom gradu BiH, daleko od očiju javnosti, priređuje skup kojem prisustvuju i poznate ličnosti homoseksualne sklonosti, oženjeni muškarci i drugi. Istraživanje Zavoda i Udruženja PROI otkrilo je i zabrinjavajuće podatke o prostituciji, koja je itekako raširena u BiH. Istraživači su, prema riječima Ibiševića, za anketiranje pronašli 154 prostitutke, a u našoj zemlji ima ih daleko više.

Elitni klubovi

"Udruženje PROI, koje učestvuje u borbi protiv HIV-a, registrovalo je 400 prostitutki u FBiH, a koliko ih ukupno ima, ne zna se tačan podatak" - kaže Ibišević. Jedan dio djevojaka samovoljno se prostituira iz materijalnih ili drugih razloga, ali je očito i da veliki broj njih seksualne usluge nudi pod prisilom makroa. To znači da je organizirana prostitucija još prisutna u BiH.

Tome treba dodati i elitnu prostituciju, koja je sve popularnija i u našoj zemlji. U Sarajevu aktivno djeluje prvi elitni klub za koji rade lijepe, visokoobrazovane i skupe prostitutke. "Različiti su razlozi zbog kojih se djevojke odaju prostituciji. Neke to rade zbog loših ocjena na fakultetu, a druge zbog materijalne dobiti.

Seksualne radnice nuđenjem svog tijela čine prekršaj, a ne krivično djelo. Ako su zaražene, a to ne kažu klijentu, onda je to krivično djelo" - kaže Ibišević.

Psihologinja Jasmina Dizdarević kaže da u školama djeca ne dobivaju osnovno obrazovanje o seksu, što bi trebalo biti obaveza. "Ni roditelji nemaju dovoljno vremena i ne posvećuju pažnju djeci, s kim se druže, niti im daju neke korisne informacije o tome šta bi trebali znati. Ako su djeca u tom uzrastu sklona tome, definitivno se radi o perverznoj generaciji. Ove stvari ne smiju biti tabu tema, nego se s djecom treba otvoreno razgovarati'‘ - rekla je Dizdarević.

Rezultati istraživanja provedenog u FBiH
* 10,6 posto homoseksualaca imalo prvi odnos u dobi ispod 16 godina
* 1,8 posto ispitanika pozitivno na HIV
* 81 posto neoženjeno
* 4 posto oženjeno
* 17 posto prakticira grupni seks
* 56 posto do partnera dolazi putem interneta

Podaci za prostitutke
* Nije bilo HIV pozitivnih
* 62,6 posto neudato
* 18,6 posto razvedeno
* 9 posto u braku

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA