Američki satelit pao u Kanadu

Satelit američke Agencije za istraživanje svemira (NASA), težak šest tona prošao je jutros kroz atosmferu gde se raspao, a delovi su najverovatnije pali na područje Kanade.

Američki satelit pao u Kanadu

NASA je saopštila da su delovi istraživačkog satelita gornje atmosfere (UARS), koji je u orbiti bio 20 godina, pali najverovatnije iznad grada Okotoks, južno od Kalgarija u zapadnoj Kanadi.

NASA je sinoć saopštila da je satelit promenio putanju i da se pad očekuje na širokoj zoni od Afrike do Kanade. Na putu do Kanade satelit je prešao preko Afrike, kao i prostranih područja Pacifika, Atlantika i Indijskog okeana.

Prema ranijim procenama naučnika, satelit je trebalo da padne negde u pojasu između 57. stepena severne geografske širine i 57. stepena južne geografske širine, što manje više pokriva celi nastanjeni svet.Iako je najveći deo satelita sagoreo padajući NASA je pretpostavila da bi 26 velikih komada moglo da prođe kroz atmosferu.

Ruski naučnici su predviđali da će se satelit srušiti u Indijski okean, severno od nenaseljenog arhipelaga Kroze. Dužine 10,6 metara i prečnika 4,5 metara UARS spada među najveće letelice koje su nekontrolisano prošle kroz atmosferu padajući na Zemlju.

Najveća letjelica koja je pala na zemlju bila je svemirska laboratorija NASA-e koja je pala na Zemlju 1979. godine. Ruska svemirska stanica "Mir" teška 135 tona pala je u Tihi okean 2001. godine, ali uz navođenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA