Pobunjenici ušli u Sirt

Libijske pobunjeničke snage, podržane avionima NATO-a, ušle su danas u grad Sirt, uporište snaga lojalnih dugogodišnjem libijskom lideru Moameru Gadafiju, gdje su bile izložene djelovanju snajperista, javio je izvještač Reutersa.

Pobunjenici ušli u Sirt

Oblaci dima nadvili su se iznad pobunjeničkih snaga koje su stigle do Trga Zafran, na kilometar od centra Sirta, praćene tenkovima i minobacačima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U drugom uporištu Gadafijevih snaga u Bani Validu, koji se nalazi 180 kilometara jugoistočno od Tripolija, u sukobima sa Gadafijevim pristalicama od 10. septembra kada su pobunjenici počeli napad za zauzimanje grada, poginulo je 30 pobunjenika, izjavio je dr Mabruk Kernaf.

Komandant Nacionalnog prijelaznog vijeća na sjevernom frontu rekao je da je još 50 pobunjenika ranjeno. Ovo su prvi podaci o pobunjeničkim žrtvama na tom području od pokretanja akcije za zauzimanje tog Gadafijevog uporišta.

U međuvremenu, reporter AFP-a je javio da su snage lojalne Gadafiju gađale pozicije pobunjenika, koji se nalaze na oko pet kilometara od tog pustinjskog grada. Pobunjenici su krenuli da zauzmu Bani Valid 10. septembra, ali su se povukli još iste noći jer su naišli na žestok otpor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA