Bijeljina pobjeđuje ima tijesnu većinu

Izborni prag za ulazak u Skupštinu grada Bijeljina prešlo je čak devet stranaka, a trenutni rezultati pokazuju da je većina u rukama bloka "Bijeljina pobjeđuje", koji je stao uz Zlatka Maksimovića u trci za gradonačelnika.

Bijeljina pobjeđuje ima tijesnu većinu

Preliminarni i nepotpuni podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH za Bijeljinu sa obrađenih 176 od 180 biračkih mjesta pokazuju da su odborničke mandate u gradskoj Skupštini obezbijedili SDS, SNSD, PDP, SP, DNS, Pokret "Uspješna Srpska", SDA, lista "SRS - Srpska u sigurne ruke" i NDP.

SDS računa na sedam mandata, a prema podacima CIK-a odborničku poziciju su izborili Darko Mitrić, Tomica Stojanović, Drago Stajić, Jovan Gajić, Mile Pejčić, Zoran Sofrenić i Slavko Novaković.

SNSD za sada ima šest, ali se nada i sedmom mandatu. Predsjednik bijeljinskog odbora te stranke Nedeljko Ćorić kaže da se pojavljuju nelogičnosti i neslaganje stranačkih podataka sa podacima izborne komisije.

- Prema njihovim podacima imamo šest mandata, a čekamo i glasove za sedmi. Koalicija "Bijeljina pobjeđuje" će ostati zajedno, ali nećemo dati legitimitet izborima ako sve ostane ovako jer su ustanovljene izborne krađe - rekao je Ćorić.

Mandate za SNSD su osvojili Ćorić, Dragan Knežević, Danijela Ćukin, Rade Kosanović, Slaviša Mastilo i Vaso Arsenović.

Prvi čovjek bijeljinskog PDP-a Slaviša Marković kaže da su zadovoljni sa pet osvojenih mandata. Govoreći o formiranju većine, Marković kaže da nema blokova i da je pitanje ko će s kim ući u vlast.

- Sada kada je potvrđeno da kandidat Saveza za promjene Mićo Mićić ostaje gradonačelnik, velika je šansa da on formira i skupštinsku većinu. Očekujem da će neke partije koje nisu bile na ovoj strani ući u većinu - kazao je Marković kojem bi u skupštinskim klupama društvo trebalo da prave stranačke kolege Milenko Vićanović, Milan Bujinović, Miroslav Lazarević i Miroslav Đukić.

Po tri mandata su osvojili SP, Pokret "Uspješna Srpska" i DNS. Mjesta za socijaliste obezbijedili su Nedeljko Jović, Radenko Savić i Velibor Stević, a za "Uspješnu Srpsku" Srđan Mijatović, Ljubiša Petrović i Tomo Manojlović. Mandat sa liste DNS-a izborili su predsjednik Gradskog odbora Milan Dakić, Mladen Đurić i Risto Savić.

Dakić kaže da će koalicija "Bijeljina pobjeđuje" ostati zajedno, a da za sada ima 16 ili 17 odbornika, a time i većinu u parlamentu koji broji 31 odbornika.

SDA očekuje dva mjesta, a pripadaju Jusufu Trbiću i Mustafi Gradašćeviću. Predsjednik SRS-a Dragan Đurđević kaže da računaju na jednog odbornika, a mandat za sada pripada Milenku Mitroviću. Jedini mandat za NDP izborio je Pero Spasojević.

Rezultati sa obrađenih 176 od 180 biračkih mjesta (97,78%)

SDS - 11.977 ili 20,29%

SNSD - 10.966 ili 18,58%

PDP - 7.867 ili 13,33%

SP - 5.391 ili 9,13%

DNS - 5.328 ili 9,03%

Pokret "Uspješna Srpska" - 5.270 ili 8,93%

SDA - 2.436 ili 4,13%

"SRS-Srpska u sigurne ruke" - 2.434 ili 4,12%

NDP 1.832 ili 3,10%

Najvjerovatniji raspored mandata u gradskoj Skupštini

SDS - 7

SNSD -  6

PDP - 5

DNS - 3

"USPJEŠNA SRPSKA" - 3

SP - 3

SDA - 2

NDP - 1

"SRS - Srpska u sigurne ruke" - 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA