BiH do kraja godine na privremenom finansiranju

  • BiH
  • 29. Sep 2011.

Ministarstvo finansija i trezora BiH uputilo je Savjetu ministara Prijedlog odluke o privremenom finansiranju kako bi ona bila usvojena u naredna dva dana, kada ističe prethodna, potvrđeno je juče u ovom ministarstvu.

BiH do kraja godine na privremenom finansiranju

Savjet ministara BiH već tri puta je donosio odluku o privremenom finansiranju, jer budžet institucija BiH za 2011. godinu nije usvojen, a prošlog mjeseca prijedlog budžeta vraćen je iz parlamentarne procedure Predsjedništvu BiH.

Damir Bećirović, savjetnik za informisanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komišića, nije juče mogao reći da li će na dnevnom redu naredne sjednice biti prijedlog budžeta, jer dnevni red priprema Sekretarijat Predsjedništva. Kako smo ranije pisali, u Predsjedništvu BiH bile su konsultacije u vezi sa prijedlogom budžeta za 2011. godinu nakon što im je vraćen iz Parlamentarne skupštine BiH, ali on nikada nije dospio na dnevni red.

Prvi prijedlog budžeta bh. institucija za ovu godinu usvojen je preglasavanjem u Predsjedništvu BiH, a bio je uvećan za 23,7 miliona KM u odnosu na nacrt koji je dostavio Savjet ministara.

Poslanici iz RS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu podržali ovakav budžet, već su zahtijevali da se troškovi umanje, a ove godine nije dogovoren ni budžetski okvir u Fiskalnom savjetu BiH.

Erol Mujanović, ekonomski analitičar, smatra da će BiH imati višestruke posljedice zbog privremenog finansiranja tokom cijele godine. "Štete će se mjeriti u milijardama, jer privremeno finansiranje uskraćuje proaktivnu ulogu države i to se odražava na aktivnosti stranih ulagača.

Privremeno finansiranje ne daje mogućnost institucijama da rade u punom kapacitetu. Na kraju, pravimo loš imidž države, što je, opet, loša poruka investitorima", rekao je Mujanović.

Prema nacrtu Savjeta ministara, ovogodišnji budžet za bh. institucije bio je 1,028 milijardi KM, uz 386,3 miliona KM za servisiranje spoljnog duga. Odlukom o privremenom finansiranju za tromjesečni period bh. institucijama odobrava se jedna četvrtina sredstava u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH, upozorio je poslanike, kada je budžet bio na dnevnom redu, da za posljednja dva mjeseca ove godine vjerovatno neće biti dovoljno novca ni za isplatu plata u institucijama BiH. U institucijama BiH, kojih je sada oko 80, zaposleno je više od 22.000 ljudi, a iz budžeta se finansiraju i vojnici i pripadnici policijskih agencija.

Ministarstvo finansija i trezora BiH uz odluku o privremenom finansiranju dalo je i uputstvo institucijama po kojem je trebalo smanjiti troškove putovanja, te izbjegavati zapošljavanje novih ljudi, a isplate po ugovoru o djelu nedavno su ograničene na 600 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA