BiH kompanije zbog rata u Libiji izgubile 110 miliona eura

  • BiH
  • 30. Sep 2011.

Direktna šteta 17 kompanija iz BiH nastala prekidom radova u Libiji, iznosi oko 110 miliona eura, rekao je danas u Sarajevu direktor Vanjskotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević.

BiH kompanije zbog rata u Libiji izgubile 110 miliona eura

Poljašević je novinarima uoči sjednice Odbora Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala STK BiH rekao da kompanije neće moći same da prežive ovu sitaciju i dodao da bi bilo fer da se svi uključe u rješavanje ovog problema kako bi kompanije i zaposleni nastavili sa radom.

''Kompanije koje su tamo radile s jedne strane imaju direktnu štetu, a s druge strane postoji problem u kapacitetima, šta sa radnicima i kako uopšte preživjeti ovu sitaciju", istakao je Poljašević.

Prema njegovim riječima, u ovu sitaciju se moraju uključiti vlade entiteta i vlast BiH, kako bi se ovim kompanijama možda omogućilo odgađanje obaveza plaćanja poreza, dodajući da bi i banke mogle prolongirati obaveze koje kompanije imaju i obezbijediti sanacione kredite u dužem periodu, sa dužim grace periodom.

Poljašević je podvukao da bi organi BiH trebalo da idu prema institucijama EU, pa i UN radi rješavanja ovog problema. On je podsjetio da se Vanjskotrgovinska komora BiH u martu obratila nadležnim institucijama u BiH, da su pokušali uspostaviti vezu sa Unijom komora Libije, međutim tada je bilo ratno vrijeme, dok je sada situacija već izvjesnija.

Predsjednik Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala Vanjskotrgovinske komore BiH Semin Mašić naglasio je da se konačne štete još ne mogu procijeniti, jer ne postoji prilika za odlazak na teren i utvrđivanje stvarnih šteta koje su nastale.

''Kroz Asocijacuju ćemo vršiti pritisak da se, na neki način, pomogne kompanijama u BiH. Što se tiče same naplate štete, vjerovatno ćemo pokušati tražiti naplatu kroz međunarodne institucije, investitore u Libiji, kada budemo u poziciji da sa njima razgovaramo i vidimo njihove stavove'', zaključio je Mašić.

Prema Informaciji o procjeni šteta kompanija BiH nastalih prekidom radova u Libiji, ukupne štete kompanija iznose 108.883.230 eura. Vrijednost ugovorenih radova u Libiji u momentu prekida radova i napuštanja libijskog tržišta iznosila je 659,1 milion eura, a očekivala se planirana dobit od ovih poslova od 54,5 miliona eura.

Najveće gubitke su ostvarili ''Energoinvest" Sarajevo, "Hidrogradnja" Sarajevo, ''Širbegović Ko" Gračanica i ''Neimarstvo" Trebinje u iznosima većim od sedam miliona eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA