RS dostigla granicu koja zvoni na uzbunu: Zaposleno 230.000, 80.000 radi na crno!

Poslodavci ne poštuju ugovor o radu ni pravo na godišnji odmor, ističu u Savezu sindikata RS.

RS dostigla granicu koja zvoni na uzbunu: Zaposleno 230.000, 80.000 radi na crno!

Stanje u oblasti poštivanja radničkih prava, nivoa sive ekonomije i rada nacrno u RS je alarmantno. Sa stopom od 6,5 posto rada nacrno, ovaj entitet dostigao je donju dozvoljenu granicu, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS.

Radni odnos

Povodom toga bit će zakazana posebna tematska sjednica Vlade RS, a u izvještaju entitetske inspekcije rada navodi se da je u prvih šest mjeseci ove godine od ukupnog broja kontroliranih preduzeća njih gotovo pola dobilo prekršajni nalog iz radnih odnosa.

- Od ukupnog broja kontrola 47,3 posto je bilo neuredno iz radnih odnosa, što je gori pokazatelj i od onog koji ima Savez sindikata RS. Nepravilnosti su utvrđene kada je u pitanju poštovanje ugovora o radu, godišnjeg odmora, prekovremenog rada, isplate plata i drugo - kazala je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, koja je ocijenila da je to katastrofalno stanje za radnike i budžet RS.

Ministarstvo rada RS nema podatke o tome koliko je na ovakav način oštećen budžet, ali sindikat je još jednom upozorio da radnici potražuju više od 800 miliona KM na ime neisplaćenih plaća, od čega će 300 miliona KM biti otpisano jer firme više ne posluju ili su u stanju likvidacije.

Najskuplji auti

- Dok neki poslodavci prijavljuju da su poslovali s gubitkom, istovremeno u toj godini stavljaju kuću na točkove, voze najskuplje automobile ili kupuju nekretnine, a pri tome ne izvršavaju svoje obaveze - kazao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, koji je upozorio da je alarmantna procjena da oko 80.000 radnika u RS radi nacrno, dok u ovom entitetu ima oko 230.000 zaposlenih.

Donja granica

Samo za prvih šest mjeseci ove godine stopa rada nacrno povećana je za dva posto u odnosu na kraj prošle godine te je od početka godine inspekcija zatekla 15.000 radnika koji nisu bili prijavljeni.

- To je zabrinjavajuće i predstavlja donju dozvoljenu granicu - kazao je Goran Grgić, v. d. glavnog inspektora rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA