Sastanak Tadić-Kosor- Pahor

U Srbiji novi trojni sastanak. Predsednik Srbije Boris Tadić ugostiće premijere Hrvatske i Slovenije, Jadranku Kosor i Boruta Pahora.

REGION I SVIJET

Tadić će premijere ugostiti u vili Zlatni breg u Smederevu, koja je nakad bila letnjikovac dinastije Obrenović, a danas je rezidencija Vlade Srbije.

Današnji trilateralni sastanak ovih državnika drugi je po redu. Prvi je održan u martu 2010. u slovenačkom gradu Ptuj kada su razgovarali o intenziviranju međudržavne saradnje i razmeni iskustava u pogledu prevazilaženja ekonomske krize.

Susret Tadić-Pahor-Kosor, prema oceni direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova je zanimljiv jer je reč o 3 zemlje koje su na različitim nivoima saradnje sa Evropskom Unijom.

"Imamo Sloveniju koja je punopravni član, imamo Hrvatski koja je na korak od članstva, i mi koji tek treba da dobijemo status kandidata. Mislim da su ovakvi susreti korisni tim pre što imamo Sloveniju koja je na našoj strani kada je u pitanjupristupanju Srbije EU.

To može i da ublažava pojedine incidente koji se povremeno dešavaju, kao što je nedavno bilo hapšenje osumnjičenih za ratne zločine", kaže Popov.

Popov dodaje da su ovakvi susreti korisni i da veruje da i Hrvatska i Srbija očekuju podršku Slovenije na putu daljih evrointegracija.