Udruženje koje demistifikuje odsluženje zatvorske kazne i boravak u zatvoru

Udruženje penologa regije Bijeljina jedno je od tri aktivna u republici Srpskoj, čiji je cilj da demistifikuje zatvorsku zajednicu i bori se protiv stigmatizacije lica lišenih slobode i njihovih porodica.

Udruženje koje demistifikuje odsluženje zatvorske kazne i boravak u zatvoru

"Udruženje penologa regije Bijeljina jedno je od tri aktivna penološka udruženja u Republici Srpskoj. To nas čini veoma posebnim, ali istovremeno i odgovornim za domete penološke nauke i prakse u regiji i Republici Srpskoj. Svoj naučni doprinos Udruženje ostvaruje kroz organizovanje tzv. ''Penoloških foruma'', tematskih sastanaka, edukacija, i sjednica. Trenutno smo u fazi organizovanja nekoliko projekata za sigurniju zajednicu", kaže za portal Bijeljina danas, predsjednik udruženja, Drago Simeunović.

Simeunović navodi da je misija Udruženja da okuplja ljudske potencijale putem kojih bi se na adekvatan način razvijala iskustvena i naučna dostignuća iz oblasti izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija, razmjenjivali stečeni stavovi iz prakse, te osmislile strategije kojima bi se moglo pomoći lokalnoj i društvenoj zajednici u prevenciji kriminaliteta i maloljetničke delinkvencije.

"Udruženje kroz svoj javni rad demistifikuje zatvorsku zajednicu i bori se protiv stigmatizacije lica lišenih slobode i njihovih porodica. Udruženje okuplja ljude koji se svakodnevno susreću sa penološkom problematikom i svim posledicama i rizicima koje ona po sebi nosi", navodi Simeunović i dodaje da često učestvuju u sportskim, kulturnim, i humanitarnim aktivnostima, te da i na taj način ostvaruju kohezivnije veze među članovima i daju doprinos zajednici u kojoj žive.

"U mjesecu martu učestvovali smo u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za Snežanu Puhalo, gdje smo prikupili oko 600 KM koje su uplaćene na račun, organizovan je odlazak grupe članova na akciju dobrovoljnog darivanja krvi koju organizuje Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Rudar iz Ugljevika. Izdvojili smo sredstva i za ''Dane komedije'', gdje će organizovano otići tridesetak naših članova. Do kraja godine imamo čitav niz planiranih aktivnosti i događaja u kojima ćemo dati učešće", dodaje Simenunović.

Udruženje broji oko stotinu članova i ima tendenciju rasta članstva. Okosnicu članstva čine zaposleni Kazneno-popravnog zavoda Bijeljina.

"Ako posmatramo strukturu po službama unutar zavoda, možemo reći da su zastupljene sve službe, a najbrojniji su pripadnici Službe obezbjeđenja, Privredno-instruktorske službe, te Službe za pravne, finansijske, i opšte poslove. Značajan doprinos u naučnom smislu do sada su davale Služba tretmana i Zdravstvena služba. Sa orijentacijom Udruženja ka društvenoj zajednici, odnosno vanzatvorskim sistemima, mreža članstva poprima bogatiju formu, po pitanju broja i društvenih aktivnosti članova", navodi predsjednik Udruženja.

Simeunović navodi da lica koja na osnovu akademskog obrazovanja, istraživačkog iskustva ili posebnog interesovanja za probleme kojima se penologija i njoj srodne discipline bave žele uzeti učečšće u radu našeg udruženja, mogu steći status člana.

"Udruženje je otvoreno za saradnju sa drugim udruženjima, javnim i obrazovnim ustanovama, kancelarijama, i ostalim zainteresovanim domaćim i međunarodnim subjektima, i radujemo se svakom vidu društveno-odgovornog rada'', istakao je Drago Simeunović, predsjednik udruženja penologa regije Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA