Država za koju su Hrvati glasovali na referendumu danas ne postoji

  • BiH
  • 01. Apr 2011.

Redovitu 14. sjednicu Općinskog vijeća Bugojna, na kojoj su se vijećnici Hrvatske koalicije pokušali izboriti za izmjenu Statuta i profesionalizirati status predsjednika ovog tijela, pretvorila se u burnu raspravu o Danu neovisnosti.

Država za koju su Hrvati glasovali na referendumu danas ne postoji

Nakon što hrvatski vijećnici nisu dobili dvotrećinsku većinu za predloženu izmjenu Statuta, ponajviše zahvaljujući SDP-u čijih je svih šest vijećnika bilo protiv, vijećnik Ilhan Bušatlić postavio je pitanje zašto načelnik Hasan Ajkunić i predsjednik OV-a Anto Visković nisu u povodu Dana neovisnosti organizirali prijam, piše Večernji lit.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Zapravo me ni najmanje ne čudi što to nije učinio predsjednik jer Hrvate je očito sram što su glasovali za neovisnu BiH. Danas su im bliže ideje koje dolaze iz Laktaša", izjavio je Bušatlić, na što su replicirala dvojica vijećnika Hrvatske koalicije Stjepan Vukadin i Miroslav Zelić te predsjednik OV-a Anto Visković. Vukadin je netočnim naveo optužbe da se Hrvati srame svojega izjašnjavanja na referendumu za neovisnu državu Bosnu i Hercegovinu 1992. godine te naglasio kako je BiH i domovina Hrvata!

"Hrvati su 1992. godine u većem postotku od Bošnjaka izašli na referendum za neovisnu i samostalnu BiH. Nažalost, država za koju smo mi, Hrvati tada glasovali, danas ne postoji. Mi smo tada glasovali za državu triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda koje nema, a da je hrvatski narod znao kakva će BiH biti, vjerojatno ne bi ni izašao na referendum", izjavio je Miroslav Zelić, vijećnik Hrvatske koalicije u Bugojnu koji je na ovoj sjednici bio i u svojstvu predsjednika Kluba hrvatskih vijećnika.

Na provokaciju Ilhana Bušatlića reagirao je i prozvani Visković koji je također naglasio kako Hrvati u današnjoj BiH nemaju nikakvih prava, pa ni pravo birati svoje predstavnike u vlasti. Vijećnici Hrvatske koalicije kažu da je ova rasprava samo jedan od brojnih primjera koji pokazuju kako je teško bilo što postići na ovoj razini vlasti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Sa samo pet ruku teško se izboriti za bilo što, a narod od vas očekuje puno. Mi naravno nećemo odustati, pokušat ćemo izvući maksimum, ali je to zaista teško", kaže Zelić, jedan od pet hrvatskih vijećnika u bugojanskom OV-u. Kao najnoviji primjer kršenja prava hrvatskoga naroda u Bugojnu, vijećnici Hrvatske koalicije navode činjenicu da su od 200 dodijeljenih stipendija u tom gradu, studenti Hrvati dobili samo 17.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA