Tjuning i stajling polularan, ali skup hobi

Sve više vozača u Srbiji doteruje svoje ljubimce na četiri točka, iako taj hobi, koji se popularno zove "tjuning i stajling", nije nimalo jeftin, jer prepravke automobila koštaju od 300 do nekoliko hiljada evra.

Auto-moto

- Tjuning je najskuplja stvar koja može da se uradi na automobilu. Potrebno je da se izdvoji i do 3.000 evra kako bi se motor preradio i automobil podigao sa 300 na 600 konjskih snaga - kaže vlasnik "Tjuning centra" iz Novog Sada Predrag Rađenović.

Stajling podrazumeva ugradnju sportskih sedišta, volana, spojlera, branika, plazma cajgera i drugih delova, ali se prilikom ulepšavanja četvorotočkaša moraju nabaviti atesti kojim se potvrđuje bezbednost učinjenih izmena. Ukoliko neko ugradi poliesterski branik ili spojler koji nije kvalitetan, lako može doći do pucanja, a usled saobraćajne nesreće i povrede ostalih učesnika u saobraćaju, objasnio je Rađenović.

- Čip tjuning je prva lestvica u modifikovanju i podrazumeva elektronsko poboljšanje performansi motora, gde se softver računara mapira, tako da se menja paljenje, ubrizgavanje goriva i kontrola vazduha. Uglavnom se radi na turbo motorima, posle čega snaga može da se podigne i do 50 odsto - kaže Rađenović.

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju građani mogu prepravljati vozila samo ako to čine za sopstvene potrebe i kada se time unapređuje bezbednost vozila, tehnička kultura i pronalazaštvo, odnosno omogućava obavljanje određenih delatnosti za koje se vozilo posebno ne proizvodi. Pod prepravkom vozila podrazumeva se promena konstruktivnih karakteristika vozila kojim se menja njihova namena, deklarisane tehničke karakteristike vozila ili uređaja i sklopova vozila.

13°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    11°C
  • 05:00

    9°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI