Deset vrsta hrane koje izazivaju najveću zavisnost

Scena svima dobro poznata: Kažemo da ćemo pojesti samo jednu ili dvije kriške pizze, samo šaku čipsa, samo jedan red čokolade ili komadić sira, ali prije nego što se snađemo već smo pojeli cijelu pizzu, cijelu čokoladu ili 200 grama sira.

Deset vrsta hrane koje izazivaju najveću zavisnost
Takve stavri se mnogima dešavaju. Studija je pokazala kako pojedina vrsta hrane jednostavno izaziva veću zavisnost od druge, piše Independent. A sve vrste su izrazito masne ili slatke.

Istraživači sa Univerziteta u Koloradu u svom istraživanju su otkrili kako prerađena hrana izaziva najsnažniju zavisnost, a posebno ovih deset:

1. Pizza

2. Čokolada

3. Grickalice

4. Keks

5. Sladoled

6. Čips

7. Čizburger

8. Gazirana pića

9. Kolači

10. Sir

Na listi jedino sir nije industrijski prerađena hrana, dok se na dužoj listi od 35 vrsta neprerađene hrane nalazi još samo slanina. Može se zaključiti kako je sva navedena hrana prepuna masnoća i može vrlo brzo podići nivo šećera u krvi.

S druge strane, hrana koja izaziva najmanju zavisnost su smeđa riža i losos, a sdrže i najmanje prerađenih ugljenih hidrata i masnoća.

Lista hrane za kojom najmanje žudimo izgleda ovako:

1. Svježi krastavac

2. Mrkva

3. Pasulj

4. Jabuke

5. Smeđa riža (bez ičega)

6. Brokula

7. Banane

8. Losos

9. Kukuruz (bez maslaca i soli)

10. Jagode

Istraživači se slažu da je ovo prvi korak ka spoznaji koja to specifična hrana izaziva zavisnost i koji je to sastojci mogu izazvati. To može pomoći u borbi s prekomjernom debljinom, liječenjem zavisnosti o određenoj vrsti hrane, ali i o alkoholu i cigaretama.

Ako želite izgubiti višak kilograma za sljedeći obrok radije izaberite losos i brokulu umjesto da se borite sami sa sobom hoćete li stati na jednom komadu pizze sa sirom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA