Zajedno u borbi za dostojastven život oboljelih od autizm

Mirjana Kojić, predsjednica Udruženja “Djeca svjetlosti” iz Banja Luke posjetila je Udruženje “Drugačiji svijet” i tom prilikom razgovarala sa predsjednicom Katjom Blagić I sa ostalim članovima bijeljinskog udruženja o gorućim problemima sa kojima se suočavaju osobe oboljele od autizma i njihove porodice.

Zajedno u borbi za dostojastven život oboljelih od autizm

Za Katju Blagić predsjednicu Udruženja "Drugačiji svijet", ova posjeta je od velikog značaja jer se ova dvaudruženja bave istom problematikom, pri tom, naglašavajući da je banjalučko udruženje u vrijeme osnivanja Udruženja "Drugačiji svijet" bilo mentor i ujedno uzor prilikom osnivanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Međutim, razlika se ogleda u velikoj podršci koje je imalo Udruženje "Djeca svjetlosti", za razliku od bijeljinskog udruženja. U Banja Luci postoje dnevni centri za djecu do 18.godina, ali i za odrasle osobe oboljele od autizma. Takođe, postoje dnevni centri za djecu sa posebnim potrebama drugih dijagnoza. Udruženje "Djeca svjetlosti" finansiraju se iz gradskog budžeta, članovi dobijaju mjesečna primanja i ujedno su oslobođeni komunalnih naknada, a po ugovoru imaju i određen broj zaposlenih. U svakom trenutku dostupni su im usluge psihijatra, radnog terapeuta i psihologa, a djeca koja su smještena u dnevnim centrima imaju ispunjen dan raznim aktivnistima.

Sa druge strane, Udruženje "Drugačiji svijet" u borbi da adaptira prostorije potrošio je mnogo truda, rada i novčanih sredstava , što je usporilo pokretanje radionica za njihovu djecu, koja su im jako bitna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ipak, nedavnom posjetom gradskog menadžera Miloša Stevanovića, rodila se nada da će Udruženje " Drugačiji svijet" dobiti podršku lokalne zajednice koju zaslužuje. Nakon tog važnog sastanka, Katja Blagić, predsjednica udruženja uputila je Inicijativu Skupštini Grada Bijeljina i Gradonačelniku Grada Bijeljina, kojom traži da na narednoj Skupštinskoj sjednici usvoje se Pravilnik kojim će se djeci do 18.godina ali i za punoljetne osobe sa posebnim potrebama obezbijediti dnevno zbrinjavanje, a koje je zagarantovano Ustavom.

Iz Udruženja "Drugačiji svijet" poručuju da od borbe ne odustaju, a da im je sastanak sa banjalučkim udruženjem samo podstrek i nada da će se u narednom periodu ostvariti svi bitni ciljevi koji su neophodni za dostojastven život oboljelih od autizma.

Đurđa Jakov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA