Zajedno u borbi za dostojastven život oboljelih od autizm

Mirjana Kojić, predsjednica Udruženja “Djeca svjetlosti” iz Banja Luke posjetila je Udruženje “Drugačiji svijet” i tom prilikom razgovarala sa predsjednicom Katjom Blagić I sa ostalim članovima bijeljinskog udruženja o gorućim problemima sa kojima se suočavaju osobe oboljele od autizma i njihove porodice.

BIJELJINA

Za Katju Blagić predsjednicu Udruženja "Drugačiji svijet", ova posjeta je od velikog značaja jer se ova dvaudruženja bave istom problematikom, pri tom, naglašavajući da je banjalučko udruženje u vrijeme osnivanja Udruženja "Drugačiji svijet" bilo mentor i ujedno uzor prilikom osnivanja.

Međutim, razlika se ogleda u velikoj podršci koje je imalo Udruženje "Djeca svjetlosti", za razliku od bijeljinskog udruženja. U Banja Luci postoje dnevni centri za djecu do 18.godina, ali i za odrasle osobe oboljele od autizma. Takođe, postoje dnevni centri za djecu sa posebnim potrebama drugih dijagnoza. Udruženje "Djeca svjetlosti" finansiraju se iz gradskog budžeta, članovi dobijaju mjesečna primanja i ujedno su oslobođeni komunalnih naknada, a po ugovoru imaju i određen broj zaposlenih. U svakom trenutku dostupni su im usluge psihijatra, radnog terapeuta i psihologa, a djeca koja su smještena u dnevnim centrima imaju ispunjen dan raznim aktivnistima.

Sa druge strane, Udruženje "Drugačiji svijet" u borbi da adaptira prostorije potrošio je mnogo truda, rada i novčanih sredstava , što je usporilo pokretanje radionica za njihovu djecu, koja su im jako bitna.

Ipak, nedavnom posjetom gradskog menadžera Miloša Stevanovića, rodila se nada da će Udruženje " Drugačiji svijet" dobiti podršku lokalne zajednice koju zaslužuje. Nakon tog važnog sastanka, Katja Blagić, predsjednica udruženja uputila je Inicijativu Skupštini Grada Bijeljina i Gradonačelniku Grada Bijeljina, kojom traži da na narednoj Skupštinskoj sjednici usvoje se Pravilnik kojim će se djeci do 18.godina ali i za punoljetne osobe sa posebnim potrebama obezbijediti dnevno zbrinjavanje, a koje je zagarantovano Ustavom.

Iz Udruženja "Drugačiji svijet" poručuju da od borbe ne odustaju, a da im je sastanak sa banjalučkim udruženjem samo podstrek i nada da će se u narednom periodu ostvariti svi bitni ciljevi koji su neophodni za dostojastven život oboljelih od autizma.

Đurđa Jakov