Incko bi voleo da je međunarodna zajednica manje u BiH

  • BiH
  • 16. Nov 2011.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da bi svi u međunarodnoj zajednici, a posebno on voleli da su sve manje prisutni u BiH.

Incko bi voleo da je međunarodna zajednica manje u BiH

On se istovremeno zapitao šta bi bilo bolje od toga da predstavnika međunarodne zajednice nema u BiH ?

Incko je u intervjuu sarajevskom „Dnevnom avazu" kazao da je siguran da je međunarodna zajednica još potrebna u BiH i u takvom sastavu kakav je sada.

„Imamo još evropsku vojsku, tu je Eufor, evropsku policiju i tu je još specijalni predstavnik i šef Delegacije EU Peter Sorensen. I tu je još visoki predstavnik. Mislim da je ta konstelacija potrebna. A, naravno, svi želimo, pogotovo ja, da međunarodna prisutnost bude sve manje potrebna u BiH", rekao je Incko uoči podnošenja redovnog izveštaju o stanju u BiH, sinoć u Savetu bezbednosti UN.

Upitan do kada će međunarodna zajednica ostati u BiH, Incko je odgovorio da će se ona povući kada dođe do toga da su „stvari nepovratno dobre" i da je Bosna na sigurnom putu prema Briselu.

„A, u Briselu su, kao što znate, dve organizacije - Evropska zajednica i NATO", rekao je on i dodao da je BiH već potrošila 16 godina i, iako se skoro svi zaklinju u Brisel, čini se da mnogima faktor vremena na tom putu malo znači. Incko tvrdi da bi bio sretan da je poslednji visoki predstavnik u BiH.

Govoreći o predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Incko je istakao da su ljudi ili mediji u Federaciji BiH opsednuti Dodikom. On se složio da predsednik RS dosta puta daje problematične izjave, ali je dodao da bi u međunarodnoj zajednici voleli videti Dodika da ispolji pozitivne talente.

„Jer, osim negativnih, Dodik ima i pozitivne talente... Rekao sam mu da bi on mogao biti lokomotiva celog regiona", naveo je Incko. Upitan da li bi Dodik mogao biti „politički Bosanac", Incko je odgovorio potvrdno, podsetivši da je predsednik RS imao i lepe reči za BiH, kao i da je on „dete sa Kozare", čiji su roditelji bili antifašisti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    12°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    18°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

137 cm

Promjena: -6cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI