Italija se bori sa talasom imigranata iz Tunisa

Lideri Francuske i Italije ove sedmice pokušavaju da pronađu rešenje za veliki broj imigranata koji se iz severne Afrike iskrcavaju na italijansko ostrvo Lampeduza.

Italija se bori sa talasom imigranata iz Tunisa

Veliki broj njih odlazi do Francuske, gde je jaka zajednica Tunižana, ali ih francuska policija vraća na italijansku teritoriju, što je Evropska komisija ocenila kao nelegalno. U noći između nedelje i ponedeljka iskrcalo se više od 200 imigranata na Lampeduzu. Istovremeno, sa ostrva je, prema podacima lokalnih vlasti, oko 1.300 imigranata prebačeno u druge delove Italije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U nedelju je na desetak čamaca došlo oko 600 imigranata. Imigrante na trajektima razvoze u druge prihvatne centre širom Italije.

Italija optužuje i vlasti Tunisa da ne čine dovoljno da spreče odlazak ljudi iz zemlje, ali i Evropsku uniju da je Italiju ostavila na cedilu, da se sama izbori sa talasom imigranata koji su preplavili ostrvce Lampeduza.

Premijer Italije Silvio Berluskoni (Berlusconi) 5. aprila je stigao u Tunis kako bi pokušao da sa vlastima Tunisa pronađe rešenje za taj problem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Odlazim u Tunis da vidim da li će neizabrana i slaba vlast uspeti da se nametne i spreči nove odlaske", kazao je on, a prenela agencija Ansa.

Vlasti Tunisa nisu zvanično reagovale na tu izjavu Berluskonija. "To ćemo raspraviti s njim kad dođe", kazao je jedan zvaničnik Tunisa koji je želeo da ostane anoniman".

Odnosi između Italije i Tunisa sve su napetiji. Italija optužuje vlasti Tunisa da ne poštuju sporazume o readmisiji građana koji ilegalno dođu u Italiju i da ne rade ništa da bi sprečili odliv ljudi.

Ministarstvo spoljnih poslova Tunisa saopštilo je da tokom posete ministara unutrašnjih i spoljnih poslova Italije Tunisu 25. marta nisu potpisani nikakvi sporazumi o povratku imigranata.

Prema navodima italijanske vlade, međutim, sporazum o tom pitanju potpisan je 1998, obnovljen 2009, a tokom posete italijanskih ministara vlastu Tunisa su preuzele "jasnu političku obavezu" da sporazum poštuju.

Berluskoni je najavio i da će u saradnji sa predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem uskoro organizovati sastanak o imigrantima.

Na sastanku bi, kako je saopštila Vlada Italije, trebalo da učestvuju ministri inostranih poslova, unutrašnjih poslova i ekonomije, uz prisustvo Sarkozija i Berluskonija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA