Završiti misiju OHR-a

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je danas da misiju OHR-a treba završiti, a ne izmjestiti.

Završiti misiju OHR-a

On je naglasio da je iz jučerašnje rasprave o BiH u Savjetu bezbjednosti UN vidljivo raslojavanje u međunarodnoj zajednici kada je riječ o BiH, pri čemu EU sve oštrije i direktnije insistira na evropskom putu i ulozi BiH, što je i formalizovano dolaskom specijalnog predstavnika EU.

Prema njegovim riječima, to ujedno i znači transformaciju i gašenje uloge visokog predstavnika što je juče prvi put u Savjetu bezbjednosti i direktno rekao predstavnik Njemačke.

"Predstavnik Njemačke je govorio prvi, što ima svojevrsnu težinu u diplomatiji, čime je na neki način formulisao stavove većine zemalja EU. Imao sam priliku pročitati i izjavu EU koja je veoma izbalansirana i govori gotovo isključivo o evropskom putu. Daleko je od onoga što je govorio visoki predstavnik, koji se upustio u dnevno političku svađu", rekao je Radojičić novinarima u pauzi sjednice Narodne skupštine RS.

On je naglasio da je međunarodna zajednica unutar sebe ima ozbiljnu diskusiju šta sa međunarodnim prisustvom u BiH.Njemački ambasador u UN Peter Viting rekao je sinoć u Savjetu bezbjednosti UN da OHR treba izmjestiti iz BiH, a sadašnje osoblje pripremiti da privede kraju zadatke koje trenutno obavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA