30 maloljetnih delinkvenata godišnje

U Bijeljini se u protekle tri godine evidentira godišnje u prosjeku 30 maloljetnih delinkvenata, a osnovni razlog za njihove prestupe su nedovoljna briga roditelja koji se bore za egzistenciju, popustljivost, te inertnost društva, rekao je Srni pedagog-psiholog bijeljinskog Centra za socijalni rad Milan Stojanović.

30 maloljetnih delinkvenata godišnje

On je naveo da je riječ o delinkventima od 14 do 18 godina, ali da ima i mlađih koji ne podliježu krivičnom zakonu, te da sa njima Centar radi na poseban način.

"Maloljetnička delinkvencija najviše je bila izražena po završetku proteklog rata, nakon čega je došao period stagnacije pa je broj prestupnika godišnje bio između 70 i 100, da bi se njihov broj od 2002. do 2005. godine počeo povećavati i do 130", dodao je Stojanović.

Stojanović navodi da je broj delinkvenata počeo da opada nakon otvaranja Vaspitno-popravnog doma u Tunjicama kod Banjaluke, gdje je iz Bijeljine boravilo devet maloljetnih prestupnika.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme je sve veći broj maloljetnika - od 100 do 150 godišnje, koji narušavaju javni red i mir tučom na javnom mjestu, voze automobile bez vozačke dozvole i ne koriste odgovarajuću opremu prilikom vožnje motocikala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA